Tisztesen, de vereséggel búcsúztunk

2024-05-18 20:22:56
Kisvárda FC

Góllal zártuk a hatéves NB I-es regnálásunkat, de az csak a szépítéshez volt elegendő. HELYSZÍNI BESZÁMOLÓ

Még senki nem volt az öltözőben, és a többség nem is értette volna a Neoton slágerét, de tény: Zsell Csaba szertáros az alkalomnak megfelelő zenét indított el, amikor a „Kell, hogy várj!” című örökbecsűt „tűzte műsorra”. A paksi meccs előtt két héttel már biztossá vált a búcsú, de a dal egyik sora üzenetnek is megfelelt: „...ne félj, úgyis visszajövök”.

Hogy nem alaptalan e reménykedés, arra a friss kupagyőztes ellen adatott még meg egy bizonyítási lehetőség. A hazaiak kezdés előtt felemelték szurkolóiknak a szerdán megszerzett trófeát, és motivációként az éltette őket, hogy győzelem esetén a bajnoki második helyezésük is biztossá válik.

Az elején felnőttünk a feladathoz, nagy volt a labdabirtoklási fölényünk, persze, láttuk, paksi oldalon többségében azok kaptak lehetőséget, akik a kupadöntőben maximum 45 percet játszottak. Szappanos Péter persze most is ott volt a kapuban, és ott folytatta, ahol a Puskás Arénában abbahagyta: egy akción belül Jasmin Mesanovic fejéről is leütötte a labdát, majd Bohdan Melnik ismétlésénél védett nagyot. Csapatkapitányi karszalagunk viselőjének külön is szurkolhattunk, hiszen ez az egy esélye maradt, hogy mind a hat élvonalbeli évünkben betaláljon – 2021-ben volt már rá példa, hogy a Paks elleni idényzárón tartotta életben ezt a sorozatát.

Amikor lábra kapott a Paks, előbb Szabó Bálint veszélyeztetett távolról, majd Könyves Norbert harcolt ki tizenegyest, amit a sértett végzett el, lövését Kovács Marcell védte. Kapusunk így a két csapat októberi, paksi mérkőzése után ismét tizenegyest hárított – akkor Hahn Jánosét. A Paks ebben a bajnokságban mindhárom meccsen rúghatott büntetőt ellenünk, Kisvárdán Mezei Szabolcs győztes gólt ért el belőle, ezúttal is ő szerzett vezetést – mutatós átlövésből.

A gól után Driton Camajnak voltak egyenlítési lehetőségei, de Szappanosnak valóban nem lehetett gólt lőni, Rafal Makowski kapáslövését is hárította. Közben Szabó Bálint találta el a lécet, így hiába voltak helyzetek itt is, ott is, az 1–0-s eredmény szünetig már nem változott.

A szünetben a védelemben kellett kettőt cserélni, Alaksandar Jovicic a gólnál szédült meg, amikor fejen találta a labda, Raúl-Martin Stefan pedig rosszullétre panaszkodott. A második félidőben az első veszélyt Haraszti Zsolt távoli lövése jelentette, ugyanúgy a jobb felső sarkot vette célba, mint a gólnál Mezei, de Kovács Marcell most kiütötte a labdát.

Jaroslav Navrátilnak – akinek a kedvéért a lelátón feltűnt egy nevével feliratozott cseh zászló – volt két jobboldali meglódulása, de nem sikerült pontosan beadnia, a csereként beállt Branimir Cipetic pedig fölé lőtt. A hajrában Hahn János még egy tizenegyest kihagyott (a másodikat ezen a meccsen, személy szerint ő a másodikat ellenünk ebben a bajnokságban, a Paks pedig négyből a harmadikat ellenünk a mostani idényben), ám a korábbi gólkirály később javított. A ráadásban Milos Szpaszics szépített, övé volt az utolsó gólunk egy ideig az NB I-ben és az utolsó labdaérintés is, hiszen az egyenlítési esélyt jelentő lövése mellé szállt.

Kezdődhetett a paksi öröm, részünkről pedig a kiesés feletti bú. Hátha lesz majd visszaút...

Addig is a művésszel szólva: „Titokban sírhatsz egy kicsit még...”


OTP BANK LIGA: 33. FORDULÓ

PAKSI FC–KISVÁRDA MASTER GOOD 2–1 (1–0)

Paks, 3111 néző, v.: Andó-Szabó (Vígh-Tarsonyi, Rózsa D.)

PAKS: Szappanos – Vas G., Kinyik, Lenzsér – Kovács K., Szabó B. (Papp K., 64.), Vécsei (Hahn, 76.), Mezei Sz. (Horváth K., 88.), Silye (Kocsis B., 88.) – Könyves (Böde, 64.), Haraszti. Vezetőedző: Bognár György

KISVÁRDA: Kovács M. – R. Stefan (Cipetic, a szünetben), Lippai, Jovicic (Széles, a szünetben), Körmendi – Melnik (Osztrovka, 81.), Matic – Navrátil, Makowski, Camaj (Szpaszics, 71.) – Mesanovic (Ilievszki, 71.). Vezetőedző: Feczkó Tamás

Gólszerző: Mezei Sz. (1–0) a 34., Hahn (2–0) a 84., Szpaszics (2–1) a 91. percben


A fontosabb események

20. perc: Könyves húzogatott a tizenegyespont környékén, amikor Lippai rálépett a lábára. Tizenegyes! A büntetőből, Könyves jobbal a jobb alsó sarkot vette célba, de Kovács Marcell gyors vetődéssel előbb kiütötte a labdát, majd rá is vetődött.

34. perc: Haraszti 25 méteres lövésébe Jovicic állt bele fejjel, róla Mezei Szabolcs elé került a labda, aki tolt rajta egyet, majd mielőtt a becsúszó Jovicic odaért volna, 16 méterről jobbal a jobb felső sarokba lőtte, 1–0.

79. perc: Matic lábáról lopta le a labdát Hahn, aki Bödét szöktette a jobb oldalon. A cserecsatár Harasztihoz játszott, ő pozíciós előnybe került Maticcsal szemben, aki csak lerántani tudta. A büntetőből Hahn jobbal magasan a bal felső sarok fölé lőtte a labdát.

84. perc: Szappanos kirúgása után a térfél közepén Matic hátrafelé fejelte, röviden, Hahn lecsapott rá, és 17 méterről jobbal Kovács Marcell felett a kapu közepébe emelte, 2–0.

91. perc: Ilievszki adott jobbról középre, Szpaszics pedig balról, éles szögből öt méterről ballal a kapufa tövéhez, a bal alsó sarokba lőtte a labdát, 2–1.


Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló