„Nem tekintem magam idegennek”

2021-05-20 18:10:20
Kisvárda FC

Joao Janeiro tud azonosulni a klub azon céljaival, hogy több akadémista játékos is bekerüljön a csapatba – INTERJÚ.

Ahogy korábbi híradásunkban beszámoltunk róla, a portugál Joao Janeiro lett NB I-es csapatunk vezetőedzője. A szerződés aláírása után készítettünk interjút klubunk a 39 éves szakvezetőjével.


Most már talán nem titok, egy éve ilyenkor is közel állt ahhoz, hogy Kisvárdára szerződjön. Mi történt, hogy éppen most lett a csapat vezetőedzője?

Ezzel talán már nem is érdemes foglalkozni, a lényeg, hogy jól szerepelt az előző bajnokságban a Kisvárda – válaszolta kérdésünkre frissen kinevezett vezetőedzőnk, Joao Janeiro. – A tanulmányaimra koncentráltam, befejeztem a prolicences edzőképzést, ami még hiányzott az iskoláim közül. Képeztem magam, követtem más edzők munkáját, de a vírushelyzet miatt nem nagyon tudtam utazni. Illetve volt néhány ajánlatom is, de azokat nem fogadtam el, mert a kialakult helyzetben tiszta fejjel akartam dönteni a jövőmről.

Mit gondol, a kisvárdai menedzsment miért éppen önt kérte fel erre a feladatra?

Már egy ideje kapcsolatban álltam Révész Attila sportigazgatóval, Szentes Lázár akadémiai szakmai igazgatóval és Forrás Zoltán klubmenedzserrel. Tiszták a célok, nagyon ambiciózus, jól szervezett klubról van szó, és ugyanezt mondhatom el az akadémiáról is, amely kiegészül az ukrajnai vonallal is. Nagyon jó a koncepció, amit felvázoltak előttem, én pedig azonosulni tudok vele.

Mit szól hozzá, hogy a legutóbbi bajnokságban érte el eddigi legjobb helyezését a csapat?

Azt, hogy ez extra motivációt ad a számomra, hogy felülmúljuk. Ezek a játékosok meg tudják ismételni azt a szereplést, adott esetben felülmúlni is azt. Minden csapat erre törekszik, ha bajnok vagy, akkor is jobb szeretnél lenni a következő évben. Ez kell, hogy bennünket is éltessen, amihez jó mentalitásra és munkamorálra lesz szükségünk.

A vezetőség azt is várja öntől, hogy a korábbiaknál bátrabban nyúljon a fiatal tehetségekhez.

Ez evidens számomra, hiszen egész karrierem során is a fiatalokkal is foglalkoztam. Minden klubnál, ahol dolgoztam, volt kapcsolatom az akadémiával, így volt Szegeden is. Van egy olyan tendencia Európában, hogy egyre inkább használják az akadémiáról kikerült játékosokat. Ez egy hosszú folyamat, de valahonnan el kell kezdeni, és készen állok arra, hogy ebben is segítsem a kisvárdai klubot. Nemcsak rövid-, hanem közép- és hosszútávon is gondolkodnom kell, ezt kívánja meg tőlem a klub jövője is.

Mekkora teher, hogy egy soknemzetiségű, multikulturális csapatot irányíthat?

Egyáltalán nem az, hiszen nem tekintek magamra idegenként. Eleve olyan országból jöttem, ahol sok a külföldi edző és játékos. Napjainkban globális a világ, felülsz egy gépre, és néhány órán belül egy másik országban találod magad, különböző kultúrákkal találkozol. Ennek köszönhetően nem így látom, hogy idegen vagy nem idegen valaki, ez nem is igazán érdekel. Jó lehetőség, hogy tudod kombinálni ezeket a különböző futballkultúrákat, így tudsz fejlődni egyénileg és szakmailag is.

Mit lehet tudni a stábja összetételéről?

Velem tart majd Portugáliából egy asszisztensedző, aki az erőnléti képzésért felel majd elsősorban, őt addig nem nevezhetem meg, míg nem írja alá a szerződését. A stáb többi tagja olyan szakember, aki eddig is Kisvárdán dolgozott, de azért lesznek változások, hiszen az eddig az akadémián tevékenykedő Sandro Tomic lesz a kapusedző, Erős Gábor ugyanakkor marad a stábban.

Mennyire ismeri a jelenlegi keretet és melyek az erősítésre vonatkozó elképzelései?

Nem tervezzük nagyon átalakítani a keretet, hiszen a csapat jó munkát végzett az előző bajnokságban. De most csak azokkal tudok számolni, akik itt vannak ebben a pillanatban. Hogy mit hoz a jövő, azt majd meglátjuk, hamarosan befejeződnek a bajnokságok, van időnk szétnézni, hogy kikre van szüksége a csapatnak. Június közepén kezdjük a felkészülést. A második csapatunkkal együtt lesz lehetőségünk arra, hogy edzőtáborba vonuljunk, ott szerezhetjük majd meg az alap állóképességünket, tudunk edzőmeccseket játszani és összeérhet a közösség is.


Következő mérkőzés
Kisvárda Master Good
Fehérvár FC
Kisvárda, Várkerti Stadion
2024-04-28 15:15
OTP Bank Liga, 30. forduló
nap
óra
perc
mp
van még hátra a kezdőrúgásig
Legutóbbi mérkőzés
Paksi FC
2-1
1-1
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-04-23 20:00
Mol Magyar Kupa, elődöntő