Négy bajnoki cím – és egy kiesés

2020-05-24 15:21:32
Kisvárda FC

Hat éve ezen a napon történt: A Kisvárdával sok sikert megélt klubikon pályafutásának egyik legszomorúbb napja.

A 2010-es évek első felében volt olyan öt éve a kisvárdai labdarúgásnak, hogy négy bajnoki címet szerzett a csapat, egyszer pedig kiesett az NB II-ből. A sor a 2011-es megyei I. osztályban elért elsőséggel kezdődött, majd jöttek az NB III-as bajnoki címek 2012-ben és 2013-ban, a második már feljutással járt. A 2014-es kiesést követően 2015-ben következett az újabb NB III-as dicsőség, ismételt feljutással.

Egyetlen olyan játékosa van a klubnak, aki ebben az időszakban mind a négy bajnoki címnek részese volt. Fodor András. Illetve Petranics Szergejnek is négy aranya van, de a 2015-öst ő már kapusedzőként szerezte meg. A bajnoki elsőségek feledhetetlenek, erre a napra azonban az a mérkőzés jut, ami Fodor András pályafutásának egyik legszomorúbb napja – pedig gólt is szerzett azon a meccsen. Ma hat éve, hogy 2014. május 24-én matematikailag is biztossá vált a Kisvárda kiesése az NB II-ből.

A fotón: Győzelem utáni pacsizás a szurkolókkal – csapatkapitányként


„Zalaegerszegen játszottunk, és az volt a tét, hogy győzelem esetén az utolsó fordulóban ki-ki meccset játszhatunk hazai pályán a Cegléddel a bennmaradásért – pörgette vissza a naptárt és az emlékeit hat évvel Fodor András. – A döntetlen is elegendő lehetett volna ehhez, de csak akkor, ha a Siófok nem kap ki Cegléden. Az egerszegi meccsen a kilencvenedik percben szerzett gólommal egyenlítettünk, egy visszagurított labdát lőttem a kapuba. Az a furcsaság történt, hogy a Cegléd–Siófok meccsen másfél órával később kezdődött, mint a miénk, azt láttuk, hogy az ötödik helyen álló, sokáig a feljutásért is harcban lévő vendégek nem a legerősebb összetételükben lépnek pályára, és hazafelé tartva, a buszon ülve azt is megtudtuk, hogy egy nullra nyert a Cegléd, így mi kiestünk. Előzetesen tervbe vettük, hogy siófoki megállóval megnézzük az aznap este játszott Real Madrid–Atlético Madrid Bajnokok Ligája-döntőt, de akkor már ehhez senkinek nem volt kedve.”

Úgy tűnt, a következő Cegléd elleni mérkőzés Fodor András jutalomjátéka lesz, mert bár akkoriban Hegedűs Tibor volt a csapatkapitány, mégis az isteni bal lábbal megáldott futballista viselhette a karszalagot.

„Úgy állt a helyzet, hogy a bajnokság végén az NB I-be jutott Nyíregyházához igazolok, így elvileg a Cegléd elleni volt a búcsúmeccsen, ezért adta nekem Révész Attila a csapatkapitányi karszalagot arra a meccsre – vallott színt Fodor András. – Aztán úgy alakult, hogy a maradás mellett döntöttem, hozzá akartam segíteni a Kisvárdát a visszajutáshoz. Kisvárdai vagyok, itt nevelkedtem, mindig is szívemen viseltem a csapat sorsát. Középiskolás koromban a Fradi utánpótlásában szerepeltem, a ligacsapatig jutottam, majd amikor kizárták a csapatot az NB I-ből, hazatértem. Sikeresen leérettségizem, majd emlékszem Bagin Sanyi bácsival találkoztam, neki meséltem a helyzetemről, és ő ajánlott be Révész Attilának Tuzsérra. Ott játszottam az NB II-ben is, majd 2010-ben igazoltam Kisvárdára, ahonnan 2017-ben távoztam. Az utolsó meccsem a balmazújvárosi volt, amely az NB I-be jutásról döntött, de sajnos veszítettünk. A bajnoki címeim mellett így is van még egy negyedik helyezésem és egy bronzérmem a másodosztályban is.”

A fotón: Egy Szolnok elleni mérkőzésen, passz bal külsővel


A csupaszív futballista útja Várdáról Sényőre (ahol megye egyes bajnok és Amatőr-kupa-győztes lett), Cigándra, majd Mándokra vezetett, de civil hivatása, a tűzoltóság miatt sosem szakadt el a szülővárosától. És hétfőtől a futball kapcsán is visszavezet az útja a Várkertbe.

„Belevágok az edzősködésbe, a gyermek szekcióban fogok dolgozni – fejtette ki Fodor András. – Van ambícióm ezen a területen is, a legkisebbeknél kezdek, és szeretném végigjárni a ranglétrát.”


2014. MÁJUS 24.

NESS HUNGARY NB II, 29. FORDULÓ

ZALAEGERSZEGI TE FC–KISVÁRDA MASTER GOOD 1–1 (0–0)

Zalaegerszeg, 1500 néző, v.: Erdős (Király K., Huszár)

ZTE FC: Kalmár A. – Preklet (Kocsis A., 17., Bíró A., 87.), Bogunovics, Kovács G., Hajdú N. – Sluká, Holdampf – Frizoni (Babati, 56.), Grbic, Simonfalvi – Vittmann. Edző: Lendvai Miklós

Kisvárda: Nacsa – Kornutjak, Hegedűs T., Mboussi, Molnár R. – Bognár Zs. – Miskolczi (Irhás, 67.), Farkas Márton (Üveges, 33.), Popovics B. (Brankovics, 67.), Fodor A. – Pavlov. Szakmai igazgató: Révész Attila

Gól: Vittmann (1–0) a 63., Fodor A. (1–1) a 90. percben


A borítófotón: Fodor András négy bajnoki cím megszerzése után vezényelte le a társainak a „Tiki tiki tamba” kezdetű felelgetős dalt


Holnapi emlékünk: Bajnokverés – már feljutóként


Következő mérkőzés
Kisvárda Master Good
Ferencvárosi TC
Buapest, Groupama Aréna
2024-04-20 17:00
OTP Bank Liga, 29. forduló
nap
óra
perc
mp
van még hátra a kezdőrúgásig
Legutóbbi mérkőzés
Kisvárda Master Good
4-1
3-1
Újpest FC
Kisvárda, Várkerti Stadion
2024-04-13 14:30
OTP Bank Liga, 28. forduló