Milliókkal büntetik a pirotechnikát

2019-08-02 19:08:12
Kisvárda FC

Nem árt tudni: szigorúbban büntetik a pirotechnika használatát a szombaton induló bajnokságban.

A Magyar Labdarúgó-szövetség értesítése szerint a 2019-2020-as bajnoki évben új szabályzatok és a játékra vonatkozó új szabályokat alkalmaznak. Ezek a szurkolók számára is fontosak, már csak azért is, mert némelyik őket is érinti.

Itt van például a pirotechnika használatára vonatkozó szigorítás. A szövetség közleménye szerint: „Az MLSZ nem vállalhatja személyi sérülések kockázatát, ezért az új szezon előtt szigorította a Fegyelmi Szabályzatot: a pirotechnikai eszközök egyszeri alkalommal történő használata 1 millió forinttól 10 millió forintig terjedő pénzbüntetést von maga után, többszöri előfordulás esetén a pénzbüntetésen túl szektor(ok) bezárását róhatja ki a Fegyelmi Bizottság.”

A labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete tavasszal számos, a labdarúgás játékszabályait érintő kiegészítést és pontosítást fogadott el, melyek június 1-től léptek életbe. Az új idényben már a hazai bajnoki mérkőzéseken is találkozhatunk velük. Ezek közül a legfontosabbakat így foglalta össze az MLSZ.

„Az új szabályok közül hármat egy kétéves, nemzetközi kísérletet követően vezettek be:

– a sárga és piros lap bevezetése a csapatvezetők sportszerűtlen viselkedése esetén;
– a lecserélt játékosnak a határolóvonal legközelebbi pontján kell elhagynia a játékteret;
– kirúgás és a védő csapat javára, a saját büntetőterületükön belül megítélt szabadrúgás esetén, a labda az elrúgás pillanatától játékba kerül (megjátszható, mielőtt elhagyná a büntetőterületet).

A legjelentősebb módosítás talán a kezezést érinti, idén nyártól a támadócsapat által elkövetett nem szándékos kezezés is bizonyos esetekben büntetendő lesz. Számos más egyéb módosítás mellett változni fog még az is, hogy:

– a támadó játékosoknak legalább egy méter távolságot kell tartaniuk a sorfaltól;
– a kezdésnél a pénzfeldobást nyerő csapat választhat, hogy elvégzi-e a kezdőrúgást;
– büntetőrúgáskor a kapusnak a kapuvonalon (nem előtte vagy mögötte) kell állnia, de a rúgáskor elég csak az egyik lábának a kapuvonalon (vagy azzal egy vonalban, ha a láb a levegőben van) lennie;
– és egy új labdaejtési eljárást is bevezettek (ideértve azokat az eseteket, amikor labdaejtéssel kell folytatni a játékot, ha a labda eltalálja a játékvezetőt, majd a kapuba kerül, ha a labdát birtokló csapat megváltozik, vagy ha egy ígéretes támadás indul).”


next match
Puskás Akadémia FC
Kisvárda Master Good
Felcsút, Pancho Aréna
2023-10-06 20:30
OTP Bank Liga, 9. forduló
day
hour
minute
second
still to go before the start
Latest match
Fehérvár FC
3-1
1-1
Kisvárda Master Good
Székesfehérvár, Sóstói Stadion
2023-10-01 15:00
OTP Bank Liga, 8. forduló