Megelevenedett a történelem

2021-07-14 14:14:20
Kisvárda FC

Ideiglenes ausztriai otthonunk az ezeréves Magyarország nyugati határánál található.

Nemcsak a remek ellátásáról, a kedves, többnyire magyarok alkotta személyzetéről híres az NB I-es csapatunknak több mint egy hete otthonául szolgáló Hotel Schlafgut, hanem arról is, hogy történelmi helyen terül el.

A szállodáról kifordulva, a főút mentén ugyanis egy „Maria Theresia Regina Hungaria 1756”, vagyis „Mária Terézia Magyarország királynője 1756" feliratú követ találni. Nem véletlenül, hiszen – mint megtudtuk – a történelmi Magyarország és Ausztria határa a szálloda melletti úton húzódott valamikor.

Amikor még a Habsburg Birodalomhoz tartozott Magyarország, akkor nem volt határ. A Habsburg-tartományok és az egykori Magyar Királyság határait úgy jelölték meg, hogy az összes úton, amit akkor használtak, kiraktak egy-egy kőtáblát. A szállodánk mellett találhatót éppenséggel 1756-ban, és ez a mai napig megvan. A mai Burgenland Magyarország nyugati széle volt akkoriban, és Burgenland valamint Stájerország határa funkcionált a régi magyar–osztrák határként. Ezek a kőtáblák maradtak meg hírmondónak az ezeréves Magyarország egykori nyugati határárvidékéről – a „miénk” éppenséggel 1756-ból.

Itt tartózkodásunk alatt tehát megelevenedett a történelem...


A borítófotón és a fotókon: A szállodánkkal szembeni történelmi kőtábla, amellyel szemben az út, amely a történelmi határ volt, mellette a Hotel Schlafgut, csapatunk ideiglenes otthona. Az egykori határon manapság már gond nélkül közlekedhet a kacsacsalád is


next match
Kisvárda Master Good
Puskás Akadémia FC
Kisvárda, Várkerti Stadion
2023-04-01 13:00
OTP Bank Liga, 25. forduló
day
hour
minute
second
still to go before the start
Latest match
Mezőkövesd Zsóry FC
1-1
1-1
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd, Városi Stadion
2023-03-18 14:05
OTP Bank Liga, 24. forduló