Már a kezünkben volt, de még ott is maradt

2020-06-24 23:16:07
Kisvárda FC

Szinte matematikailag is megvolt a bennmaradás, amikor jött a hosszabbítás hosszabbítása – BESZÁMOLÓ

Miután a 89. percben szerzett (les)góllal a Debrecen nyert Mezőkövesden, csapatunk úgy lépett pályára szerdán a Puskás Akadémia ellen, hogy a kiesőhelyen álló DVSC utolérte pontszámban. Ettől még a Kisvárda ezen az estén eldönthette volna a sorsát, a győzelme ugyanis biztos bennmaradást ért volna.

(És akkor tényleg zárójelben, de azért hangsúlyosan: Andó-Szabó Sándor, aki a június 6-i Fehérvár–Kisvárda Master Good mérkőzésen öt, eredményt befolyásoló ítélettel sújtotta csapatunkat, nem érte be ennyivel, azóta azokon a meccseken is sikerült ellenünk vétenie, amikor nem is voltunk a pályán. A ZTE–Paks meccsen befújt egy nem létező tizenegyest a Paksnak, ami után egyenlítettek a tolnaiak, a kisvárdait megelőző szerdai „előmeccsen” előbb nem adta meg a kövesdiek szabályos gólját, aztán kezezés miatt nem ítélt tizenegyest a hazaiaknak, végül megadta a DVSC lesgólját. Nem állítjuk, hogy szándékosan követte el ezeket a hibákat, de tény, következmény nélkül vétkezhetett, a hibák ellenére rendre feladatot kapott a roppant gyenge képességű és téthelyzetekben láthatóan indiszponált játékvezető, aki az újrakezdés óta, a felsorolt meccseken a Kisvárdát közvetve vagy közvetlenül nem kevesebb, mint kilenc, ismételjük, kilenc eredményt befolyásoló hibával sújtotta. A sporit nem fenyegeti az a veszély, hogy ő lesz Kisvárda következő díszpolgára. És itt csak az általa elkövetett súlyos tévedésekről tettünk említést, a kollégái által a Mezőkövesd, a Zalaegerszeg vagy éppen a mostani, Puskás Akadémia ellen meg nem adott büntetőkről még egy szót sem szóltunk....)

Úgy tűnt, a kialakult helyzet nem kötött béklyót a kisvárdai lábakra, uraltuk a meccset a Puskás Akadémiával szemben, holott a Mezőkövesd veresége a felcsútiak számára tálcán kínálta a bronzérem megszerzésének lehetőségét. Sok helyzet nem alakult ki, de kettő azért igen: előbb Kovácsréti Márk lövését védte bravúrral Tóth Balázs, majd Fernando Vianát rántották le a tizenhatoson belül, de megint nem ítélték meg a brazil támadó elleni szabálytalanságért járó büntetőt. Igaz, legalább sárga lapot sem kapott műesésért, mint a ZTE ellen hasonló szituációban…

A nem teljesen egészségesen pályára küldött Anton Kravcsenko és Claudiu Bumba közül utóbbi szünetben lejött (a Kaposváron sérülés miatt lecserélt Bohdan Melnik és Roman Karaszjuk nem is tudta vállalni a játékot), a helyére Sassá állt be. A végén akár ő is lehetett volna a főszereplő, de előbb honfitársára, Vianára irányult a figyelem, miután kiharcolta a bajnokság során és tavaly május 4-ét követően bajnoki meccsen első alkalommal megítélt tizenegyest. Az egyik futballközhely úgy tartja, nem szerencsés annak lőnie a „tizit”, aki kiharcolta, Viana azonban odaállt a labdához – és miközben síri csend telepedett a csaknem teltházas, amúgy végig kiváló hangulatú stadionra, kihagyta a lövést, pontosabban Tóth Balázs kapus piszkálta ki a jobb alsó sarokból a labdát...

Nem roppantunk össze, mentünk előre, uraltuk a meccset. A Puskás egy-egy megugrás után jelezte, hogy veszélyes csapat, de inkább a hazai gól érett. A hajrában meg is született, Sassá bombázott a léc alá, nem akármilyen eufóriát kiváltva a stadionban helyet foglalókból.

Bennmaradásra álltunk, kezünkben volt az esély, de ki is csúszott onnan. A bajnokságban nem először úszott el két pont a ráadásban, a felcsútiak az első komolyabb lehetőségüket váltották gólra a hosszabbítás hosszabbításában.

Nem sikerült tehát kihúzni a biztos bennmaradást érő győzelmet, ami miatt egycsapásra apátia váltotta fel a már-már kirobban fiesztahangulatot. Innen kell felállni, pontosabban még mindig urai lehetünk a helyzetnek, hiszen a záró fordulóban a Diósgyőr–Kisvárda és a DVSC–Paks meccseken két-két eredmény még mindig a bennmaradásunkat eredményezi.

A sorsunk tehát továbbra is a saját kezünkben van – és ez most tényleg nem olcsó vigaszkeresés, hanem a reményt jelentő ténymegállapítás.


OTP BANK LIGA: 32. FORDULÓ

KISVÁRDA MASTER GOOD–PUSKÁS AKADÉMIA FC 1–1 (0–0)

Várkerti Stadion, 2875 néző, v.: Pintér Cs. (Szalai B., Szert – Bognár T., Solymosi)

KISVÁRDA: Dombó – Hej, Kravcsenko, Rubus, Protics (Baranyai Á., 91.) – Lucas, Szimovics – Bumba (Sassá, a szünetben), Cukalasz (Ene, 87.), Kovácsréti – Viana (Tischler, 80.). Vezetőedző: Bódog Tamás

PUSKÁS AKADÉMIA: Tóth B. – Nagy Zs., Hadzsiev, Meissner, Deutsch L. (Mebrahtu, 90.) – Van Nieff, Urblík (Plsek, 69.) – Slagveer, Knezevic, Gyurcsó – Vanecek (Favorov, 82.). Vezetőedző: Hornyák Zsolt

Gólszerző: Sassá (1–0) a 85., Meissner (1–1) a 94. percben

A fontosabb események

53. perc: Lucas remek indításával Viana lépett ki, hamarabb érte el a labdát, mint a kapujából kivetődő Tóth Balázs, aki a tizenhatoson belül elütötte a labdát mellette megtoló csatárt. A bajnokságban az első tizenegyesünket kaptuk, a sértett Viana állt a labda mögé, de a jobb alsó sarkot célba vevő labdáját Tóth Balázs kiütötte, Cukalasz éles szögből leadott ismétlését pedig testtel szögletre hárította.

85. perc: Kovácsréti 25 méteres szabadrúgása levágódott a sorfalról, egészen a kezdőkörig, Proticsig. A balhátvéd egyből előre, a jobb oldalra ívelte a labdát, amit tizenhatos csücskétől Kravcsenko fejelt középre. Tischler elöl fejjel mentett Meissner, majd Rubus emelte a levegőbe a labdát, amibe Favorov is beleért, végül Rubus a tizenhatos vonalától fejelte a kapu irányába. Meissner menteni próbált, de fejéről Sassá elé került a labda, amit a cserecsatár 7 méterről, ballal egy pattanás után a léc alá lőtt, 1–0.

94. perc: Nagy Zsolt ívelt előre szabadrúgást a felezővonaltól, a bal oldalról. A tizenhatos előteréből Favorov fejelte tovább a labdát, amely nem jutott el Mebrahtuig, mert Kravcsenko Szimovics testére fejelte. A felperdülő labdát megint Favorov bólintotta tovább, Hej az ötösnél elfejelte Plsek elöl, a leggyorsabban pedig Meissner reagált, aki 11 méterről ballal, féldropból a jobb felső sarokba ágyúzott, 1–1.


Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló