Kisvárdai színekben a Juventus

2021-11-04 06:06:56
Kisvárda FC

Visszaemlékezés a 110 évre, 1. rész: Meccsek a vásártér melletti pályán.

Idén, pontosabban november 8-án ünnepli megalakulásának 110 éves évfordulóját a kisvárdai spotegyesület. Eleink Kisvárdai Sport Egylet néven 1911. november 8-án alapítottak sportklubot, a KSE rövidítés aztán évtizedekig azonos volt a város sportegyesületével. Klubunk tehát olyan neves magyar sportklubokkal egyidős, mint a Vasas, a Tatabányai Bányász vagy a Kecskeméti TE, amelyek ugyancsak 1911-es alapításúak.

Kisvárdán az 1800-as évek végén már élénk volt a sportélet, igaz, még nem szervezett formában. Eleinte a vívás, a torna, a kerékpár és az atlétika volt a legismertebb, aztán a századfordulón a labdajátékok is jelentkeztek, elsőként a labdarúgás és a tenisz. Eleinte a fővárosban, majd vidéken is sorra jöttek létre a futballcsapatok.

Kisvárdán 1911 őszén határozták el a sportkedvelők, hogy a legügyesebb helyi labdarúgókat egy csapatba állítják. Ehhez azonban egyesületet kellett alapítani, és a szervezkedés megindulása után 1911. november 8-án alakult meg a Kisvárdai Sport Egylet. A KSE első elnöke Kondor Aladár állomásfőnök lett, a további alapító tagok pedig: Józsa Izidor községi tisztviselő (Kisvárda akkor még nem volt város), Kiss József táblabíró, Tényi Gyula elemi iskolai tanító és Sulyok István telekkönyv-vezető.

Kondor Aladárra négy nap múlva már nemes feladat várt, hiszen ő töltötte be a „bírói tisztet” a november 12-ére meghirdetett első kisvárdai barátságos mérkőzésen. Nem tudni, hogy a végeredmény miatt-e (5:0-ra nyertek a vendég ungváriak), de a tagok november 23-ára máris kiírták az első tisztújító közgyűlést, amelyen Kiss József táblabírót választották meg elnöknek.

Miközben 1912. július 15-én megalakult a Kisvárdai Ifjak Sport Egylete is, a futballcsapat egyre több barátságos meccset vívott. A Nyíregyháza elleni presztízspárharc 109 éves múltra tekint vissza, hiszen a két város csapata először 1912. június 29-én küzdött meg egymással a Sóstó melletti pályán. A kisvárdaiak elrontották a mintegy 1200 nyíregyházi néző alkalom szülte örömét azzal, hogy 1:0-ra nyert Rónai II góljával. A KSE így állt fel: Krunóczky – Halm, Herz – Klein J., Varga, Józsa – Klein M., Rónai II, Rónai I, Engel, Berkovits. A sikeren felbuzdulva a Kisvárdai Sport Egylet csapata még ezen a nyáron benevezett Kelet-Magyarország bajnokságába, ahol váltakozó sikerrel szerepelt, de például Ungváron vágott vissza (1:0) a város történetének első meccsén elszenvedett vereségért.

Az első világháború Kisvárdán is megbénította a sportéletet, a KSE csapata 1918 tavaszán szerveződött újjá, de egyelőre bajnoki mérkőzések nélkül. A világháborút követő bizonytalan politikai helyzetet a sport is megsínylette, új egyesületek jöttek létre, mint amilyen Kisvárdán a Testedző Egylet. 1920 tavaszán ismét kiírták a bajnokságokat, és a kelet-magyarországi kerület első osztályának mezőnyében ott voltak a kisvárdai labdarúgók is.

Az utánpótlás-nevelés csírái is az 1920-as évekre vezethetők vissza. Ekkor a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kiírta a Magyar Ifjúsági Labdarúgó Liga (MILL) bajnokságát. A meccseket hétköznapokon rendezték – egy-egy településen belül. A szövetség az utánpótlás-nevelést kívánta ezzel elmozdítani a holtpontról. A MILL-bajnokságban résztvevő játékosok csak 21 éven aluliak lehettek. A kiírást követően Kisvárdán megindult a szervezkedés, hamarosan – figyelem! – a település 12 csapata vett részt a MILL-ben. Volt csapata például a fiatal henteseknek (Húsos), az iparos tanoncoknak (Juventus), sőt az egészen pici gyerekeknek (Előre) is. A szakmát tanuló fiatalok pedig a Szabolcs FC-t alakították meg. A MILL-bajnokság rengeteg fiatalt nevelt Kisvárda első számú labdarúgócsapatának, a KSE-nek, amely akkoriban a kerületi I. osztály középcsapatai közé tartozott. Néhány év múlva azonban előrelépett, és 1927-től a KSE-nek bérelt helye volt az első öt között. Mondhatni, az utánpótlás-nevelés szerepét, a felfelé áramoltatás jelentőségét már akkor felismerték.


A kezdetek kezdetén, 1911-től az Anarcsi úton, a vásártér mellett volt a futballpálya. Ma már a Szent Damján Görögkatolikus Kórház áll azon a helyen. Akkoriban 400-1000 közötti volt a nézőszám, akkor gyűltek össze többen a vásártér melletti pályán, ha a nagy rivális Nyíregyháza csapatai érkeztek vendégségbe. Az ülőhelyekre 50, az állóhelyekre 30 fillér volt akkoriban a belépő, de 1926. november 7-én hiába gyűltek össze 1200-an a NYTVE elleni mérkőzésre, a vendégcsapat tagjai közül csak hatan jelentek meg, így elmaradt a mérkőzés...

A KSE 1936-ig volt tagja a kerületi I. osztálynak. A legjobb eredményt 1930-1931-ben érte el, amikor a második helyen végzett. A háborús előkészületek miatt 1936-ben feloszlott a KSE, helyét a MILL-ben edződő Szabolcs FC vette át, amelynek tagjai lovasszekerekkel járták a környékét, és léptek pályára a már csapattal rendelkező Mándokon és Tuzséron is. A Szabolcs FC-ből alakult meg a Kisvárdai KLE, amely 1941-1942-ben az amatőr másodosztályba nevezett be, sőt, meg is nyerte, de a front közeledtével az első osztályú szereplésére már nem kerülhetett sor.

Folytatjuk!


Forrás: Szép Jubileum – 75 éves a Kisvárdai Sport Egyesület (1986)


next match
Vasas FC
Kisvárda Master Good
Budapest,Illovszky Rudolf Stadion
2024-07-28 19:00
MerkantilBank Liga, 1. forduló
day
hour
minute
second
still to go before the start
Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló