Kinyílik az ablak, ha lehúzza a rolót

2019-03-26 17:45:16
Kisvárda FC

A megyei csapatban büntetőt hárító Artem Odincov vette a bátorságot, és Felipének is üzent.

Újabban Artem Odincov nevével kezdődik a megyei I. osztályban szereplő második számú csapatunk összeállítása, és az alig 18 esztendős fiatalember a vasárnapi, Vásárosnamény elleni bajnoki hősévé vált azzal, hogy a 94. percben tizenegyest, majd az azt követő szöglet után ziccert hárított. A nagy reménységnek tartott kapusra az NB I-es csapat szakmai stábja is felfigyelt már, így az ukrán kapus heti egy-két alkalommal már a „nagyokkal” gyakorol. Fiatal kora ellenére hosszú út vezetett idáig…

„Donecki vagyok, ám amikor elkezdődött a térséget sújtó csendes háború, elkerültem a városból, és Mariupolban folytattam tovább – mesélt kalandos történetéről Artem Odincov. – Három évig voltam ott, amikor hallottam arról a lehetőségről, hogy Munkácson olyan akadémia működik, amely kapcsolatban áll a Kisvárdával. Ez számunkra olyan lehetőség, amely megnyithatja az ablakot Európa felé. Tavaly nyáron érkeztem próbajátékra Kisvárdára, ahol sikerrel jártam, azóta itt vagyok. Tizenhárom éves voltam, amikor a mariupoli akadémiára kerülve elváltak az útjaink a szüleimtől. Nem könnyű így, de mindent megteszek azért, hogy profi kapussá váljak, ezért vállaltam ezt az utat. Sok mindenről lemondtam már, hogy az álmom valóra váljon, és képes vagyok a jövőben is áldozatokat hozni. A szüleim is mindenben támogattak, az pedig már az én döntésem volt, hogy Munkácsra majd Kisvárdára igazoljak, hogy közelebb kerüljek a tervem valóra váltásához. A középiskolát Mariupolban végeztem el, most pedig ugyanott levelező tagozaton járok testnevelési tagozatos főiskolára.”

Hogy kitáruljon Artem számára valamelyik európai topcsapat vagy akár csak a magyar NB I ablaka, ahhoz sokszor le kell úgy húzni a rolót, ahogy azt vasárnap is megtette. Lássuk, a 18 éves fiatalember miként emlékezik vissza a Vásárosnamény ellen történtekre!

„A tizenegyes hárításához szerencse is kell, de ennél a szituációnál nagy szerepe volt annak az edzésmunkának, amit Petranics Szergej kapusedző irányításával végzek – szerénykedett az ukrán kapus. – Ő volt az, aki a meccs előtt is megmondta, hogy merre vetődjek, ha tizenegyest kapna az ellenfél. Örülök, hogy hallgattam rá. A védést követő szögletből pedig még volt egy helyzete a Vásárosnaménynak, a rövid oldalon az alsó sarokra fejelték a labdát, de azt is sikerült hárítanom. Amúgy a felnőtt futball sebessége már a megyei első osztályban is sokkal gyorsabb, mint a korosztályos meccseken. Jobban kell koncentrálni, az pedig külön motivációt jelent a számomra, hogy a kisvárdai második csapatban olyan futballistákkal is együtt szerepelhetek, akik játszottak már a profi ligában is. Ők mutatják számomra azt a lehetőséget és irányt, hogy feljebb lehet kerülni erről a szintről.”

Kisvárdán a példa most adott, hiszen Felipe személyében az élvonal egyik legjobb kapusa véd az újoncnál. Lehet Artem Odincov az, aki majd átveheti a brazil klasszis helyét?

„Szeretném, ha ez így történne, de tudom, ahhoz még nagyon sok munkára lesz szükségem és a családom további támogatására is. Mindent megteszek azért, hogy minél hamarabb elérkezzen ez az idő. Felipe tényleg nagyon jó kapus, igazi példakép, de azért kezdhet félni egy picit, mert néhány év, és érkezek…” – vette elő egyszerre a humoros és a bátor énjét Artem.


Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló