Kijevből hazahozott diplomák

2019-12-21 13:23:53
VLA

Petranics Szergej a kapusedzői A licenc után a „rendeset” is elvégezte ugyanazon a szinten.

A kapusedzői UEFA A diploma után a „rendes edzői” UEFA A diplomát is megszerezte Petranics Szergej, aki a Várda Labdarúgó Akadémián dolgozik kapusedzőként. Illetve ez így nem teljesen pontos, mert olykor feltűnik a nagycsapat mellett és az akadémián a kollégáknak is besegít, ha szükség van rá. Mindemellett civil hivatását is ellátja, hiszen tűzoltóként dolgozik a kisvárdai „kaszárnyában”.

Ami azt illeti, az utóbbi két évben azért „Szerdzsit” is kellett olykor helyettesíteni, hiszen a diplomákat Kijevben szerezte, és persze a tanfolyamokat is az ukrán fővárosban végezte.

„A tanfolyamok hetében vasárnap este indultam vonattal Kisvárdáról Kijevbe, hétfőn reggelre már ott is voltam, és pénteken indultam haza, hogy szombatra valamelyik csapat meccsén már be tudjak segíteni, Köszönettel tartozom a tűzoltóságnak és a sportegyesületnek is, hogy rugalmasak voltak velem szemben azokban a hetekben – mondta az ukrán-magyar állampolgárságú, kisvárdai színekben játékosként remek sikereket, a megyei I. osztályú és NB III-as bajnoki címeket is szerzett Petranics Szergej. A 47 éves sportember így elmondhatja magáról, hogy „civil” diplomáját Magyarországon, magyar nyelven szerezte, a futballal kapcsolatosakat pedig Ukrajnában, ukrán nyelven. – Meglehet, Magyarországon is beiratkozhattam volna a kapusedzői A-tanfolyamra, de miután tavaly Kijevben tettem rá szert, ezért onnantól kezdve adta magát, hogy a másik képzést is ott végzem, hiszen arra is felvételiztem korábban. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, olyan csoporttársaim voltak, akik profi ligában dolgoznak, de mivel én is ismerem a kisvárdai felnőtt csapat mindennapjait, sok minden ismerős volt, sőt, én is tudtam újdonságokkal szolgálni a kollégáknak.”

És akkor ezek után merre tovább? Marad a kapusedzőség vagy a „rendes” edzőség felé is nyit Petranics Szergej? Illetve célba vehető-e a pro licences képzés?

„Kapusedzői képzésben az UEFA A jelű a legmagasabb szint, hogy nekivágok-e a másik ágon a pro-tanfolyamnak, és hogy hol, azon még ráérek gondolkodni, hiszen leghamarabb két év múlva kerülhetne rá sor – válaszolta meg előbb a második kérdést Petranics Szergej. – Szeretném tovább képezni magam, megismerkedni az újdonságokkal, hogy ha egyszer úgy alakul, akkor ne kelljen nemet mondanom bármilyen edzői felkérésre. De igazság szerint kapusedzőként tudom magam hosszabb távon is elképzelni.”

És ahhoz még van ambíciója, hogy a kapuba is álljon? Hiszen nem olyan régen még Mezőladányban a megye kettőben védett, az ősszel pedig két kupameccsen, Kozármislenyben és Pécsen is a cserék között szerepelt a neve a kisvárdai felnőtt csapat kupamérkőzésein.

„Az kényszermegoldás volt, nem örültem volna, ha be kellett volna állnom a kapuba, mert ahhoz sérülésnek vagy kiállításnak kellett volna történnie – így Szergej. – Akkor abban a pozícióban kellett segítenem, máskor tolmácsolnom kell, olykor a nagycsapatnál is besegítek, de az utánpótlásnál is minden területen kisegítjük egymást a kollégákkal, akik a barátaim is egyben. Nagyszerű érzés ilyen családi légkörben dolgozni.”


next match
Vasas FC
Kisvárda Master Good
Budapest,Illovszky Rudolf Stadion
2024-07-28 19:00
MerkantilBank Liga, 1. forduló
day
hour
minute
second
still to go before the start
Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló