Kicsipkéztük a hálót

2020-03-14 23:20:16
Kisvárda FC

Először szereztünk öt gólt idegenben élvonalbeli meccsen – a Honvéd ellen ez is megesett. HELYSZÍNI BESZÁMOLÓ

„Nekik megyünk!” – ígérte Bódog Tamás, csapatunk vezetőedzője a Honvéd elleni szombati, zárt kapus bevetés előtt. A jelszó kiadását feltétlenül indokolttá tette, hogy kiderült, a Debrecenben látott felfogástól azért bátrabb futballra van szükség az eredményességhez. A Honvéd pedig szerdán még „hazai” kupameccset játszott (hol máshol, mint Szegeden), és korosodó védői a bajnokira is a csapatban maradtak, ami teremtett egy esélyt.

A várdai csapatból ellenben kikerült Gheorghe Grozav, aki a korábbi két, a Kisvárda által megnyert Honvéd elleni bajnokin egyaránt betalált, de a november 30-i legutóbbi találkozás után egyetlent gólt sem szerzett a bajnokságban. Achilles-sérülése után a debreceni meccset kihagyó Sztavrosz Cukalasz újra sportolt, a védelem tengelyében pedig Cornel Ene volt Rubus Tamás párja.

Amikor a kilencedik percben szöglethez jutottunk, éppen romániai belső védőnkről jutott eszünkbe, hogy augusztusban ekkor szerzett vezetést a kispestiek ellen. Ezúttal is felé szállt a beívelés, de nem sikerült fejelnie. A játékkal nem volt gond, a Kisvárda volt a kezdeményezőbb csapat, de három nagyobb lehetőség is adódott a Honvéd előtt: Mayron George elől Rubus tisztázott becsúszással, Djordje Kamber szabadrúgásvariácót követő ziccerből lőtt mellé, Gerorge újabb lövését pedig Dombó Dávid védte lábbal. Aztán Roman Karaszjuk is mentett becsúszva egy nagyot, de azért közben Claudiu Bumba Rados Protics remek beadása utáni fejese a Honvéd kapusának is adott munkát.

Vagyis a hátsók is megdolgoztak azért, hogy jól sikerülhessen az első félidő hajrája: Sassá és Lucas is a jobb alsó sarkot vette célba, és két percen belül mindkettejük lövése beakadt. Csapatkapitányunk, ahogy a két csapat augusztusi, budapesti összecsapásán, megint a második gólunkat szerezte.

A kétgólos előny jó alapot teremtett a nyugodt folytatáshoz, de volt már példa arra ebben a bajnokságban, hogy eltékozoltunk hasonló fórt. Nem is indult jól a második félidő, a Protics szabálytalankodása utáni büntetőből a góllövőlista éllovasa, Davide Lanzafame ágyúzott a léc alá. Döntőnek bizonyult, hogy nagyon jól reagáltunk a gólra, nem engedtük lendületbe jönni a Honvédot, az ellenfél térfelén tartottuk a labdát, szabadrúgásokat harcoltunk ki. Az egyikből Bumba remekül ívelt be, Rubus még nagyszerűbb mozdulattal fejelt – a jobb alsóba. Harmadszor is jó választásnak bizonyult a kapu azon része, de a folytatásban sikerült máshol is kicsipkézni a hálót.

De még előtte Fernando Viana (fölé fejelt), Bumba (centikkel vétette el az ürs kaput 22 méterről) és Cukalasz is ordító helyzetet hagyott ki – a görög középpályás nagy gólt akart lőni, de fölé tüzelt. Bódog Tamás nem bírta tovább, földhöz vágta a sipkáját, de alighogy visszatette a fejére, a görög futballista javított, és a kapu közepébe lőtte az eléje csorgó labdát.

Nemcsak az eredmény, a játék képe alapján is zongorázni lehetett a különbséget, a 3–24-es kapuralövési mutató csak megerősítette mindezt. A kegyelemdöfést az előző találatnál gólpasszt adó, csereként beállt Gosztonyi András adta meg, ezzel a góllal élvonalbeli története során először szerzett idegenben öt gólt a Várda.

Kár, hogy az Illovszky Stadion mátrixtáblájának megvásárlásakor nem gondoltak ilyen gólzáporra, mert a gólszerzők közül csak hárman fértek ki a kivetítőre. Csapatunk október 19-én, Kaposváron nyert legutóbb idegenben. A folytatás elvileg az Újpest elleni hazai meccsel lenne esedékes, de a terjedő koronavírus-járvány átírhatja a forgatókönyvet – ahogy több más sportág hazai küzdelemsorozatát is.

OTP BANK LIGA: 25. FORDULÓ

BUDAPEST HONVÉD–KISVÁRDA MASTER GOOD 1–5 (0–2)

Új Illovszky Rudolf Stadion, zárt kapuk mögött, v.: Vad (Tóth V., Szert – Andó-Szabó, Lovas)

HONVÉD: Tujvel – Batik, Kamber, Lovric – Mezgrani (Ikenne-King, 49.), Gazdag D., Nagy G., Aliji, Uzoma (Moutari, 66.) – George (Ugrai, 73.), Lanzafame. Vezetőedző: Giuseppe Sannino

KISVÁRDA: Dombó – Melnik, Ene, Rubus, Protics – Lucas, Karaszjuk – Sassá (Gosztonyi, 74.), Cukalasz (Szimovics, 79.), Bumba – Viana. Vezetőedző: Bódog Tamás

Gólszerző: Sassá (0–1) a 43., Lucas (0–2) a 44., Lanzafame (11-esből, 1–2) az 52., Rubus (1–3) a 61., Cukalasz (1–4) a 76., Gosztonyi (1–5) a 82. percben


A gólok története

43. perc: Melnik jobboldali beadása után Viana és Sassá harcolt a labdáért a Honvéd-védőkkel szemben, a labda Sassáról Cukalasz elé került, ő sarokkal visszatette azt Sassának, aki 16 méterről jobbal úgy lőtt a jobb alsó sarokba, hogy a labda Batik lába között is áthaladt, 0–1.

44. perc: Cukalasz 20 méteres lövése felperdült Gazdag lábán, Lucas pedig 22 méterről, jobbal kapásból lőtt a jobb alsó sarokba – Tujvel csak beleérni tudott a labdába, 0–2.

52. perc: Nagy Gergő indította Lanzafamét, akit Protics a tizenhatoson belül lerántott. A játékvezető alapvonali asszisztensével konzultálva ítélt büntetőt, amit Lanzafame úgy lőtt jobbal a léc alá, hogy Dombó balra vetődött, 1–2.

61. perc: Bumba végzett el szabadrúgást jobbról, a tizenegyes ponttal egy magasságból, az oldalvonal mellől. Jobblábas beívelése után Rubus ugrott a legmagasabbra a rövid oldalon, és hét méterről a jobb alsó sarokba fejelt, 1–3.

76. perc: Gosztonyi adott jobbról középre, ahol Viana elcsúszott, a labda Uzomáról Cukalasz elé került, ő pedig hat méterről ballal a jobb felső sarokba lőtte, 1–4.

82. perc: Gosztonyi indítása után Lucas adott jobbról, az alapvonaltól középre, középen Batik mentése rövidnek bizonyult, Gosztonyi pedig 13 méterről ballal a bal alsó sarokba lőtt, 1–5.


Borítófotó: honvedfc.hu

Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló