Húsz év után az NB I-es közegben

2021-11-16 16:36:19
Kisvárda FC

A stáb átalakításával az eddigi U19-es edző lett az új arc az NB I-es csapatunk környezetében.

Joao Janeiro múlt heti távozásával – ideiglenesen – házon belüli változtatásokkal oldottuk meg a vezetőedző pótlását: Erős Gábor eddigi asszisztensedző lépett elő a szakmai stáb élére, és csatlakozott a stábhoz Gerliczki Máté, aki eddig a Várda LA U19-es csapatát irányította.

Amikor utóbbi a nyáron az NB III-as Tiszaújváros felnőttcsapatától érkezve csatlakozott akadémiánkhoz, nem titkolta: vonzerőt jelentett számára, hogy egyszer talán csatlakozhat az élvonalban szereplő felnőtt csapathoz. Nos, az álom a vártnál hamarabb valóra vált.

„Amellett, hogy amilyen váratlan, olyan megtisztelő is volt Révész Attila felkérése, viccesen azt is mondhatnám, hogy a sportigazgató jól kifogott rajtam – mondta NB I-es csapatunk mellett az esztendőből hátralévő öt meccsre asszisztensedzőként megbízott Gerliczki Máté. – Az U19-es csapat az alapbajnokságot jó eséllyel megnyeri, két meccs van hátra, ami után készülhettem volna a karácsonyi ünnepekre. A viccet félretéve az igazság viszont az, hogy életem lehetőségét kaptam meg azzal, hogy nagyon komoly NB I-es csapat mellett kaptam szerepet. Igen, ez lett volna a cél, nem gondoltam, hogy ilyen hamar elérem. Nagyon örülök neki, és nyilvánvaló, hogy ezzel élni kell, nem pedig visszaélni. Egy feladatom van, minden eddigi tudásommal segíteni Erős Gábort, a stábot és a csapatot.”

A változtatásokkal Gerliczki Máté lett az új arc a csapat holdudvarában. A stábtag beilleszkedése és elfogadtatása is olyan stációkon megy keresztül, mint a játékosoké?

„Abszolút idegenként kerültem a csapathoz, ahol a többiek már jó ideje együtt dolgoztak – így a korábbi U21-es válogatott labdarúgó. – Mondhatni, hogy az ismerkedési fázisban vagyunk, de ezt minimálisra kell csökkenteni, mert a hétvégén komoly mérkőzés vár ránk, amelyen kemény küzdelemben megszerezhető bajnoki pontokért szállunk harcba. Nagyon hamar fel kell oldódni, miközben az adrenalin is emelkedik, hiszen több mint húsz éve nem voltam már NB I-es közegben. Legutóbb még játékosként tartoztam élvonalbeli csapathoz. Az idő előre haladtával egyre több szerepet kapok Erős Gábortól az edzésvezetésből, át kell vennem az ő eddigi feladatai egy részét.”

Gerliczki Máté (balra) legfőbb feladata, hogy Erős Gábor (jobbra) munkáját segítse


Nemcsak a megbízott vezetőedző számára pikáns a Gyirmót elleni szombati mérkőzés (Kisvárda előtti klubja, egyben állandó lakhelye településének csapata lesz az ellenfél), hanem Gerliczki Máténak is: a szombati meccs délelőttjén ugyanis ugyancsak Gyirmóton játszik az ő korábbi csapata, a VLA U19 is. Ez azt is jelenti egyben, hogy akár a fiatalokat is irányíthatja még azon a napon?

„Azt már semmiképpen, mivel már egésznapos programom van a nagyoknál, így az U19-esek dolgaiba már nincs beleszólásom – felelte Gerliczki Máté. – Ádámszki Róbert segítette eddig a munkámat, a hátralévő két meccsre pedig meg is kapta a bizalmat Szentes Lázár akadémiai szakmai igazgatótól a csapat irányítására. Az átállás napjaiban folyamatosan beszéltünk az edzésekről és a csapatról is, azért teljes mértékben nem engedtem el a kezüket. Ha úgy alakul, és lesz rá lehetőség, szívesen megnézem az U19-esek gyirmóti meccsét, de elsődlegesen nekem már az NB I-es csapat mellett van feladatom. Ha pedig úgy alakul, hogy januárban vissza kell térnem a legmagasabb korcsoportos utánpótlás-csapatunkhoz, akkor azzal sem lesz semmi problémám, de addig is élnünk kell az itt kapott lehetőséggel.”


A borítófotón: A beavatás egyik eleme – Gerliczki Máténak is át kellett futnia a játékosok és stábtagok alkotta korridoron


Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló