Hétköznap sem hétköznapi meccs

2020-05-26 16:20:55
Kisvárda FC

Huszonegy éve ezen a napon történt: Többen játszottak egykori vagy leendő csapatuk ellen, így Kőrizs Károly is.

Szőr István a Demecser, Petranics Szergej pedig a Kisvárda ellen védett. De a mezőnyben is akadt kavarodás, Torda Csaba és Lehoczki Zsolt várdai színekben játszott korábbi és/vagy későbbi csapata ellen, míg demecseri oldalon leginkább Seres Zsolt nézhetett szét maga körül, hogy ezúttal vendégségbe érkezett a Várkertbe, és Rozsnyai Béla edzőnek is különös lehetett a szituáció.

Úgyhogy presztízse jócskán volt a 21 évvel ezelőtt ezen a napon, 1999. május 26-án játszott Kisvárda–Demecser mérkőzésnek, amelyre a hétköznapi időpont ellenére is összesereglettek hétszázan. Hétköznapi, hiszen a Magyar Kupa megyei selejtezőjének harmadik fordulójáról volt szó, a tét pedig az országos főtáblára jutás. Azokban az időkben a Demecser NB I-es csapat volt (nem kell megijedni, a másodosztályt hívták így, hiszen az élvonal a PNB – Professzionális Nemzeti Bajnokság – nevet viselte, hogy kicselezzék az NB I-es meccsek televízió jogtulajdonosát), a Kisvárda pedig NB III-as. Az NB III pedig a negyedosztály volt, hiszen a PNB és az NB I alatt volt még NB II is. Úgyhogy hagyományok ide vagy oda, a Demecser két osztállyal magasabban játszó ellenfélként látogatott akkor Kisvárdába.

„Magára a mérkőzésre nem emlékszem ennyi év távlatából, de arra igen, hogy nekünk és a Demecsernek is jó csapata volt – mondta Kőrizs Károly, aki akkoriban a Kisvárdai SE játékosa volt, de pályafutásának későbbi időszakában játszott az akkor már alacsonyabban jegyzett Demecserben is. – Elnézve az összeállításokat, tényleg sok érdekességet tartogatott. Tizenhat éves koromban, a városkörzeti bajnokságban szereplő Anarcs felnőttcsapatában játszottam, onnan kerültem Kisvárdára, az ifibe. Először egy Sényő elleni edzőmeccsen vetett be a felnőttek között Eszenyi Dénes edző, és mivel az ellenfélnek nem volt kapusa, mi egyik kapusunk, Czene Csaba állt a háló elé, neki lőttem egy gólt. Még nem voltam tizennyolc éves, amikor az NB III-as csapat színeiben bemutatkoztam, majd nemsokára az Edelény ellen két gólt is szereztem. Nem volt könnyű bekerülni a csapatba, mert nagyon sok jó játékos szerepelt akkoriban is Kisvárdán.”

Kőrizs Károly fiatalon a kisvárdai csapathoz került


Kőrizs Károly a katonaéve alatt újra Anarcson futballozott, aztán visszakerült Várdára, de többször is kölcsönadták, így szerepelt Záhonyban és Gyulaházán is. Amikor 2000-ben, a harmadosztálynak számító NB II éllovasaként a téli szünetben visszalépett a Kisvárda, Kőrizs Károly is más csapat után nézett. Sérüléséből felépülve a bajnokságnak abban a szakaszában éppen egy Demecser elleni bajnokin tért vissza a játékos.

„Komáromi Gyuri bácsi volt az az edző, aki tétmeccsen először beállított a nagyok közé, és ő mondta azt egyszer, hogy mindig akkor érezték meg a hiányomat, amikor már nem voltam a csapatnál – így Kőrizs Károly. – Kiderült, én sem lehettem próféta a magam hazájában, ráadásul utolért egy súlyos sérülés is, azt követően már csak alacsonyabb szinten tudtam futballozni. Közben tudatosan készültem az edzői szakmára is, megszereztem a papírokat, és az U19-es várdai csapatnál álltam először munkába.”

Korábbi játékosunk nem távolodott el a futballtól, az akadémián megfigyelőként, azaz scoutként dolgozik, miközben a civil hivatása a kisvárdai tűzoltósághoz köti, ahol tűzoltósági felügyelőként dolgozik.

Ami pedig a 21 éve játszott mérkőzést illeti, a Kisvárda jó előjelekkel várta a mérkőzést, hiszen az azt megelőző hétvégén bajnoki meccsen Bőcsön nyert a csapat 2–1-re – az első gólt Kőrizs Károly szerezte. A Demecser elleni kupamérkőzésen is megvolt az előny korán, de a magasabb osztályban játszó vendégek még szünet előtt fordítani tudtak – így ők jutottak az országos főtáblára a Záhonyban 6–0-ra győztes Kisléta valamint Nyírteleken 3–2-re diadalmaskodó Baktalórántháza társaságában. A negyedik továbbjutó kiléte csak egy hét múlva derült ki: a Kemecse az Ajak elleni 4–1-es sikerrel csatlakozott a továbbjutókhoz.


1999. MÁJUS 26.

MAGYAR KUPA, MEGYEI SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ

KISVÁRDAI SE–DEMECSERI KINIZSI 1–2 (1–2)

Kisvárda, 700 néző, v.: Tassy

Kisvárda: Szőr I. – Deák I., Takács M., Homoki J., Torda, Vincze V., Kőrizs K., Szabó Zs., Molnár F. (Kertész I.), Lehoczki, Gergely I. (Herczeg Zs.). Edző: Szántó Csaba

Demecser: Petranics – Unchiás, Vacsilja, Szűcs S., Dudnyik, Babjak, Seres, Lente, Tanyi (Gombkötő S.), Berecz Zs. (Minyin), Madudin (Plókai M.). Edző: Rozsnyai Béla

Gól: Lehoczki (11-esből, 1–0) a 4., Madudin (1–1) a 15., Lente (1–2) a 42. percben


A borítófotón: Kőrizs Károly ifjú kisvárdai játékoskorában


Holnapi emlékünk: Meccs az örök rivális ellen


Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló