Folytatódik a VAR „itt a piros, hol a piros” játéka

2021-11-21 08:36:52
Kisvárda FC

Két férfi három eset – továbbra sem értjük a videobíró használatának következetességét – VIDEÓVAL alátámasztva.

Ismét történt egy olyan eset, amely után továbbra sem tudjuk értelmezni, hogy mi alapján hozzák meg a játékvezetők munkáját – elvileg – segítő videoelemző-rendszer (VAR) döntéseit. A szombati Gyirmót elleni mérkőzés 33. percében Nagy Patrik – amikor már nem volt játékban a labda, hiszen a játékvezető lefújta a néhány másodperccel korábbi szabálytalanságot – szándékosan térden rúgta játékosunkat, Ötvös Bencét. Az esetet megvizsgálta a VAR, ám semmilyen szankciót nem alkalmazott. Érdekes, hogy a két csapat legutóbbi, augusztus 6-i mérkőzésen Ötvös Bencét éppen a Nagy Patrik elleni szabálytalansága után állították ki a VAR segítségével – álláspontunk szerint is jogosan, de ez a mostani sokkal durvább, szándékos szabálytalanság volt (ráadásul a törlesztés szándéka is felmerült, hiszen mint utaltunk rá, Ötvöst a Nagy Patrikkal szembeni belépője miatt állították ki Kisvárdán).

Ugyancsak van összefüggés a Ferencváros elleni meccsen kiállított Matheus Leoni esete és a mostani között. A Fradi elleni meccset Farkas Ádám vezette, ő a VAR utasítására nézte meg az esetet, és hozta meg a döntését, ami ugye a piros lap volt. Gyirmóton ugyanaz a játékvezető, Farkas Ádám volt a videobíró, de ezért a szabálytalanságért – ami megítélésünk szerint sokkal durvább, egyben szándékos volt – még csak nem is utasította a meccset vezető Káprály Mihályt, hogy nézze meg az esetet, a játék mindenféle szankció nélkül folytatódhatott.

Nem akarunk indulatokat korbácsolni minden egyes meccs után a VAR miatt, de továbbra sem érezzük, hogy annak következetes lenne a használata. A legutóbbi, Ferencváros elleni mérkőzés után Herdi Prenga számunkra továbbra is szabályosnak tűnő góljával kapcsolatosan megszületett döntést, a lest vitattuk. Akkor a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kiadott egy közleményt, csakhogy az indoklás sántított, mert Révész Attila sportigazgató arról beszélt, hogy a VAR-segédvonalat a kezekhez húzták be, nem pedig a vállakhoz, amivel már érvényes gólt lehet szerezni. Tisztában vagyunk a szabályokkal, de az a magyarázat szembement azzal, amit a bajnokság előtti játékvezetők által tartott oktatáson képviseltek.

Kíváncsiak várjuk, hogy a gyirmóti meccs 33. percében történtekre milyen magyarázatot lehet hozni?

A három említett esetből összeállított videós összeállításunk itt megtekinthető:

Kapcsolódó videó

Következő mérkőzés
Ferencvárosi TC
Kisvárda Master Good
Buapest, Groupama Aréna
2024-04-20 17:00
OTP Bank Liga, 29. forduló
nap
óra
perc
mp
van még hátra a kezdőrúgásig
Legutóbbi mérkőzés
Kisvárda Master Good
4-1
3-1
Újpest FC
Kisvárda, Várkerti Stadion
2024-04-13 14:30
OTP Bank Liga, 28. forduló