Elkerülni a zsírgyarapodást

2020-04-15 09:38:15
VLA

A fizikai aktivitás óhatatlan csökkenése miatt fontos betartani a táplálkozási tanácsokat.

Ezekben a hetekben hangsúlyosabb szerepe van a sportolók táplálkozásának, hiszen bár az egyéni edzésprogramokat valamennyi akadémista elvégzi, ezen felül a mozgásuk óhatatlanul kevesebb lett – és még a húsvét is erre az időszakra esett… Ebben a helyzetben külön is jól jött, hogy márciustól két sportdietetikus (táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember) dolgozik a Várda Labdarúgó Akadémia élettani csoportjában.

„Munkánk célja, hogy az edzésprogramoknak, korcsoportoknak megfelelő helyes táplálkozási szokásokat megtanítsuk az utánpótláskorú sportolók számára és megtervezzük kollégiumi étrendjüket, annak érdekében, hogy a legjobb teljesítményt tudják nyújtani a fontos pillanatokban a pályán – közölte érdeklődésünkre Oláh Kata sportdietetikus, akinek a munkáját Dolhai Ágnes segíti. – A koronavírus járvány miatt nagyon nehéz helyzetben tudtuk elkezdeni a munkánkat. A járványügyi előírások miatt a személyes találkozásra sajnos még nem kerülhetett sor minden akadémistával, de az oktatási anyagokat, a hazai és nemzetközi sporttáplálkozási ajánlásokat a VLA Sportdietetika Facebook-csoportunkban folyamatosan osztjuk meg az akadémistákkal, edzőkkel egyaránt.”

A mozgástér csökkenése mellett a játékosoknak változtatniuk kellett az étrendjükön is – lássuk hogyan!

„A karantén következtében a legtöbb utánpótláskorú sportoló fizikai aktivitása csökkent, így az eddig megszokott, nagyfokú edzésintenzitáshoz és meccsekhez igazodó energia-bevitelt szintén csökkenteni kell átmenetileg, az otthon végzett mozgásintenzitásnak megfelelően. Ez azért szükséges, hogy a felesleges zsírgyarapodást elkerüljük. A tápanyagok közül elsősorban a zsír- és szénhidrátbevitelt javasolt csökkenteni. Ezt a legkönnyebben a gyorsételek, chipsek, cukros italok, édességek étrendből való kiiktatásával tudjuk elérni. Ugyanakkor a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása továbbra is nagyon fontos, legalább napi 400 grammot kell összesen elfogyasztani belőlük nyers vagy párolt formában, salátaként, főzelékként, rakott ételben.”

A sportolóknak szükségük van táplálékkiegészítőre is és a szakember a folyadékbevitel fontosságára is felhívja a figyelmet.

„A megfelelő fehérje-bevitel szintén fontos, napi egy adag (!) fehérjeturmix elfogyasztása a sportolóknál az izomfehérje-szintézist fokozza, az izomleépülést gátolja, ezzel a teljesítményromlás is elkerülhető. A jelentős edzésmunkát végzők az edzést követően 30 percen belül fogyasszák el a fehérjeturmixot. Az ajánlott folyadékfogyasztás – szobahőmérsékleten napi másfél-két liter – jelentősen nem változik azok esetében, akik jelentős mozgást nem végeznek. Azoknak a sportolóknak, akik jelentős edzésmunkát végeznek a karantén ideje alatt is, javaslom, hogy az edzés előtti és utáni testsúlyméréssel határozzák meg, hogy mennyi folyadékot kell visszapótolniuk vízzel vagy izotóniás sportitallal. Reméljük, hogy a járványhelyzet hamarosan javulni fog és az élet visszatér a megszokott kerékvágásba, újra indul a sportélet, az edzések, meccsek, bajnokságok. Addig is az eredményes munkához elengedhetetlen a sportolók aktív együttműködése, az edzőkkel folytatott egyeztetések, a folyamatos kommunikáció lehetősége, melyre az oldalunk jó lehetőséget biztosít.”


Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló