Bedobták a mélyvízbe

2020-04-15 18:30:21
Kisvárda FC

Szinte napra pontosan tíz éve annak, hogy Gosztonyi András bemutatkozott az olasz élvonalban.

Az olasz futball egyik meg nem értett zsenije, de azért hatalmas szaktekintélye (még akkor is, ha példátlan módon a 2018-as világbajnokságra az ő „szövetségi kapitánykodása” alatt nem jutott ki az olasz válogatott), a 72 éves Gian Piero Ventura nyilatkozott az olasz sportnapilapnak, a La Gazzetta dello Sportnak, és az interjúból a Nemzeti Sport is idézett. A cikk felelevenítette, hogy Ventura két későbbi kisvárdai játékosnak is edzője volt Itáliában, Rajczi Péternek (2007-2008) a másodosztályú Pisában, a jelenleg is Kisvárdán futballozó Gosztonyi Andrásnak (2010) pedig az akkor élvonalbeli Bariban. Utóbbi mellett a dél-olasz csapat tagja volt még Koman Vladimir is.

Csapatunk, a Kisvárda Master Good szélsője az MTK kölcsönjátékosként játszott egy fél évet a Bariban, és két Serie A-, vagyis olasz élvonalbeli mérkőzésen lépett pályára. Az elsőn, szinte napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2010. április 11-én, a Siena otthonában a 77. percben állt be a brazil Paulo Vitor Barreto helyére, majd két hét múlva, az akkor még a Stadio delle Alpiban játszó Juventus otthonában lépett pályára a 71. percben, éppen azok után, hogy a végül a torinóiak által 3–0-ra megnyert meccsen a gigasztár Alessandro Del Piero tizenegyesből megszerezte a második hazai gólt. Úgy volt, hogy a féléves kölcsönjáték után a Bari igényt tart „Goszi” további szolgálataira is, de az olasz klub végül nem élt opciós jogával.

Szóval, milyen edző volt Ventura és milyen csapat a Bari?

„Ventura valóban különös figura volt, de taktikailag a csúcsszínvonalat képviselte – mondta a felidézett jubileum, a tíz évvel ezelőtti bemutatkozás kapcsán szóra bírt, az akkor 19 éves, U20-as világbajnoki bronzérmes Gosztonyi András. – Jól beszélt angolul, de szándékosan nem szólt hozzám azon a nyelven, hogy minél hamarabb tanuljam meg az olaszt. Lehet, hogy Ventura elmenne mellettem az utcán és nem ismerne meg, hiszen számos klubban ezer játékosa lehetett, de sokat köszönhetek neki amiatt, hogy kétszer is pályára küldött az olasz élvonalban. Akkor sem tudtunk haragudni rá, amikor az aznapra elrendelt egyetlen, délelőtti edzés után, a közös ebédet követően visszarendelt minket a pályára, mert nem tetszettek neki a látottak.”

Bari-mezben, mégis civilben

Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport


„És hogy milyen csapat volt a Bari? A kapuban a belga Jean Francois Gillet állt, ő volt egyben a csapatkapitányunk. A védelem tengelyében az olasz válogatott alapembere, a jelenleg a Juventusban szereplő Leonardo Bonucci és a kilenc év után az Atalantától a télen a Genoához igazolt Andrea Masiello kapott helyet vagy a Bonuccihoz hasonlóan válogatott, most az Inter kötelékéhez tartozó Andrea Ranocchia. A középpályán Massimo Donati vagy éppen az argentin José Ignacio Castillo és honfitársa, Emanuel Benito Rivas mind-mind nagyszerű játékosok voltak. Elöl pedig Paulo Vitor Beneto volt a gólfelelősünk, őt a brazil válogatottba is meghívtak Bariból. Nem mondanám, hogy valamennyien a barátaim, de jó volt a kapcsolatom velük, manapság viszont már csak egyedül Koman Vladimirrel tartom a kapcsolatot, aki nagy segítségemre volt az akkori beilleszkedésemben. A tizedik helyen végeztünk úgy, hogy folyamatosan versenyben álltunk a nemzetközi kupaindulást érő helyekért.”


A borítófotón: Bemutatkozása után az olasz média is megrohamozta Gosztonyi Andrást


next match
Paksi FC
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló
day
hour
minute
second
still to go before the start
Latest match
Kisvárda Master Good
4-3
4-0
Mezőkövesd Zsóry FC
Kisvárda, Várkerti Stadion
2024-05-12 14:15
OTP Bank Liga, 32. forduló