Állásfoglalás külföldi játékosaink sorsát illetően

2024-04-15 10:25:56
Kisvárda FC

Klubunk jogi szakértőn keresztül adott ki hivatalos közleményt.

Az utóbbi időben sok találgatás, nyilatkozat jelent meg klubunk külföldi labdarúgói jövőbeni sorsával kapcsolatban, különösen Mario Ilievszki személyét érintően.

Klubunk sportigazgatója, Révész Attila már korábban elmondta, hogy mi a sportszakmai koncepciónk abban a nem várt esetben, amennyiben csapatunk kiesik a bajnoki első osztályból.

Figyelemmel azonban arra, hogy a sajtóban megjelentek jogi kérdéseket vetnek fel alapvetően, ezért felkérésünkre dr. Dányi Szilárd ügyvéd megvizsgálta az érintett szerződéseket és azoknak az esetleges jogi következményeit is arra az esetre, amennyiben a következő bajnoki évben a másodosztályban szerepelne elsőszámú csapatunk és erre alapítottan bárki is egyoldalúan megszüntetné a szerződését. Klubunk az ügyvéd úr jogi értelmezését elfogadta és megbízta, hogy bármilyen, ezzel kapcsolatos ügyben a jogi képviseletet ellássa.

Mindezekre tekintettel az alábbiakban tesszük közzé klubunk jogi álláspontját:

Minden játékosunknak, így a külföldi állampolgárságú labdarúgóknak is határozott idejű munkaszerződése van a Kisvárda FC-vel. Ezen szerződések érvényességét az, hogy a csapatunk melyik bajnokságban indul, önmagában nem befolyásolja, mivel a másodosztályú labdarúgóbajnokság is hivatásos bajnokság.

A külföldi játékosok tekintetében a szerződés megszüntetésének szabályai egyformán kerültek meghatározásra, mely szabályok között nincs egyetlen olyan rendelkezés sem, mely alapján akár a klub, akár a labdarúgó ezen szerződést azzal az indokkal, hogy a klub elsőszámú csapata kiesik az első osztályból egyoldalúan, a másik fél hozzájárulása nélkül, kizárólag ezen indokra alapítottan jogszerűen felmondhatná, tehát ilyen esetben a szerződés jogszerű megszüntetésére csak és kizárólag közös, tehát mindkét fél (azaz a felek) kezdeményezése alapján, és mindkét fél (azaz a felek) megállapodása alapján van jogszerű lehetőség.

Mindezekre tekintettel, amennyiben bármelyik játékos erre alapítottan, egyoldalúan, a klub hozzájárulása nélkül szüntetné meg a szerződését, abban az esetben a Kisvárda FC meg fogja tenni a szükséges jogi lépéseket, azaz a nemzetközi szövetségnél, a FIFA-náleljárást fog indítani az érintett labdarúgó és az új klubja ellen, mely eljárásban klubunk egyrészt kártérítés iránti igényét fogja majd érvényesíteni a játékossal szemben, akivel egyetemlegesen lesz felelős az új klubja, másrészt sportfegyelmi felelőségre vonást is kérni fog mind a játékos, mind a játékost esetlegesen szerződésszegésre facilitáló új klubbal szemben, amelynek eredményeként – amennyiben a sportfegyelmi felelősség megállapításra kerül- a játékos komoly, akár több hónapos eltiltásra számíthat, míg az új klub – a kártérítési egyetemleges felelősségen túl - minimum pénzbüntetésre, de akár ennél súlyosabb sportfegyelmi szankcióra is.


Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló