Ahol a futball vallást jelent

2022-07-01 21:11:31
Kisvárda FC

Kapusedzőnk, a korábbi spliti játékos szerint hatalmas megtiszteltetés klubunknak, hogy játszhat a Hajduk ellen.

Első ausztriai edzőmeccsellenfelünk a horvát Hajduk Split lesz szombaton 10.30-kor. A dalmáciai csapat a futball kedvelőinek aligha szorul külön bemutatásra, ám küldöttségünkben van valaki, aki igazán tudja, hogy mit is ér ez a klub Horvátországban. Kapusedzőnk, Sandro Tomic (borítófotónkon) ugyanis spliti, a Hajdukban nevelkedett, profi időszakával együtt összesen 14 évet töltött el a dalmát klubban.

„Horvátország dalmáciai részében egyenesen vallást jelent a Hajduk, annyira nagy a klub és annyira szeretik is – állítja a 49 éves kapusedző. – Az utóbbi tizenöt évben azonban kevesebb siker érte, mert a Dinamo Zagreb nagyon megerősödött, és uralta ezt az időszakot. A Hajduk azonban kezd magára találni, a legutóbbi idényben a második helyen végzett, és megnyerte a kupát, így hozzánk hasonlóan az Európa-konferencialigában indulhat.”

A spliti születésű korábbi Hajduk-játékos igazán tudja, hogy mit is jelent a klub játékosának lenni.

„A régi Jugoszláviában is az első négy klub közé tartozott a Hajduk, és bár mostanában a Rijeka és az Eszék is megerősödött anyagilag, azért a hagyományai alapján a spliti klub még mindig az első két legnépszerűbb között van a hazámban. Hatalmas a szurkolótábora, amely mindenfelé elkíséri a csapatot, nemcsak támogatja, hanem olykor nyomást is helyez rá, otthonában, a legendás Poljud Stadionban pedig rendszeres a telt ház. Aki ebben a csapatban játszik, az tényleg futballistának érezheti magát. Leghíresebb és legértékesebb játékosai a rutinos Marko Livaja és Nikola Kalinic, előbbi az AEK Athén, utóbbi több olasz nagycsapat, így a Milan és az AS Roma játékosa is volt. Hogy hazabeszéljek, olyan kapusaik vannak, mint a horvát válogatottal a világbajnokságot is megjárt Danijel Subasic, valamint az ugyancsak válogatott Lovre Kalinic. Most talán kevesebb hangsúlyt fektetnek a nevelésre, sok a rutinos játékos, pontosan azért, hogy a méltó helyüket vissza tudják szerezni a horvát futball térképén. Nagyon nagy megtiszteltetés a klubunknak, hogy ezzel a csapattal játszhat.”

Míg a Kisvárda számára a szombati lesz az első ausztriai edzőmeccs, addig a Hajduk ezzel a találkozóval zárja le az itteni táborozását. A splitiek péntek este is pályára léptek, és 3–0-s vereséget szenvedtek a belga Genttől. A kezdőcsapat tagja volt a sztárok közül Lovre Kalinic, Nikola Kalinic és Marko Livaja is, de bárki is lépjen pályára ellenünk, biztos, hogy minőséget képvisel.

A mérkőzés helyszíne Bad Blumau lesz, ami nem ismeretlen csapatunk számára, hiszen tavaly éppen ott győztük le 2–1-re az orosz Rosztovot. Akkor mindkét gólunkat Jasmi Mesanovic szerezte.


HAJDUK SPLIT

Alapítási éve: 1911

Jugoszláv bajnok: 10-szer

Horvát bajnok: 8-szor

Jugoszláv kupagyőztes: 9-szer

Horvát kupagyőztes: 7-szer

Horvát szuperkupagyőztes: 6-szor

A játékoskeret értéke*: 43.9 millió euró (a Kisvárdáé 8.25 millió euró)


*Forrás: transfermarkt.de


next match
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Kecskemét, Széktói Stadion
2024-03-09 15:15
OTP Bank Liga, 24. forduló
day
hour
minute
second
still to go before the start
Latest match
Kisvárda Master Good
1-0
1-0
ZTE-FC
Kisvárda, Várkerti Stadion
2024-03-02 14:30
OTP Bank Liga, 23. forduló