A születésnapján adott vissza egy életet

2022-03-11 12:31:18
VLA

A kisvárdai stáb, különösen Zsell Csaba lélekjelenlétére is szükség volt, hogy ne történjen nagyobb baj.

Ahogy mindig, a Nagydobosi LSE elleni mérkőzésen is esélyesként lépett pályára a Várda SE U17-es lány futsalcsapata, így minden adott volt ahhoz, hogy csütörtökön este a kis hölgyek újabb sikeréről számolhatunk be. Aztán a Leveleken játszott megyei bajnoki mérkőzés egészen más miatt került a fókuszba: a 9. percben rosszul lett a hazaiak játékosa, Gál Réka, akinek az életét a kisvárdai stáb hathatós segítségével mentették meg.

„Annyit érzékeltünk, hogy a kislány elterült a talajon, először azt hittük, játék közben elcsúszott – mesélte a történteket Zsell Csaba, akadémiánk alkalmazottja, aki egyben a Várda SE U17-es lány futsalcsapatát is irányítja. – Aztán érzékeltük, hogy nagyobb a baj, mert már rángatózott a kislány teste. Mást nem tudtunk tenni, a pályára szaladtunk, stabil oldalfekvésbe helyeztem, elkaptam a nyelve hegyét, hogy az ne csússzon hátra. Vizesruhával törölgettük, és öt-hat perc eltelte után már tudott kommunikálni. Míg a baktalórántházi mentőállomásról meg nem érkezett az általunk kihívott segítség, addig folyamatosan beszéltettük Rékát, nehogy visszaessen az alvó állapotába. A mentők kiérkezése után már a csapatunkkal foglalkoztam, hiszen ők sem láttak még ilyet, nagyon megijedtek, meg kellett őket is nyugtatni. A meccs folytatása szóba sem jöhetett, meglátjuk, hogyan döntenek a pontok sorsáról az illetékesek.”

Egy biztos, az éppen a meccs napján a 48. születésnapját ünneplő Zsell Csaba nem ilyen meglepetést remélt.

„Úgy fogom fel, az volt az ajándék a jó Istentől a születésnapomra, hogy visszaadtam egy életet – így Zsell Csaba. – Hogy honnan volt lélekjelenlétem a segítségnyújtáshoz ebben a kritikus helyzetben? Masszőri végzettségemből adódóan is tudtam, mit kell tenni ebben a szituációban, ezért is mertem hozzákezdeni.”

Hogy mihez is egész pontosan? Mondjuk ki, az életmentéshez.

„Ismereteim szerint egy görcsös epilepsziás rohammal volt dolgunk, ami rosszabb véget is érhetett volna. Szerencsére a kislány már jól van, csütörtök este és péntek reggel is kerestek a szülők, tájékoztattak Réka állapotáról, hogy elhagyhatta a kórházat. Természetesen a köszönetüket is kifejezték, de nemcsak az én, hanem a jelenlévő kollégáim is kellettek ahhoz, hogy úrrá legyünk a helyzeten.”

Végszóra megcsörrent Zsell Csaba telefonja, és a bajba jutott kislány, Gál Réka hívta őt, hogy megköszönje, amit érte tett. A játékossal nekünk is sikerült szót váltanunk.

„Szeretném megköszönni a kisvárdai stábnak, Zsell Csabának külön is, amit értem tett – mondta a nagydobosiak játékosa. – Szerencsére már jól vagyok, a kórházból már csütörtökön este kiengedtek. Imádom a futballt, a történtek után is szeretnék tovább játszani, nem félek semmitől.”


A borítófotón: A történtek után Zsell Csabának meg kellett nyugtatnia a csapatát

Fotó: Ombodi Tamás


Következő mérkőzés
Kisvárda Master Good
Ferencvárosi TC
Buapest, Groupama Aréna
2024-04-20 17:00
OTP Bank Liga, 29. forduló
nap
óra
perc
mp
van még hátra a kezdőrúgásig
Legutóbbi mérkőzés
Kisvárda Master Good
4-1
3-1
Újpest FC
Kisvárda, Várkerti Stadion
2024-04-13 14:30
OTP Bank Liga, 28. forduló