A holland futball megszállottja

2021-06-26 17:04:09
Kisvárda FC

Cseh szélsőnk számára egyértelmű, hogy „második hazája” válogatottja a budapesti nyolcaddöntő favoritja.

Vasárnap délután Budapesten játssza a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjét a cseh és a horvát válogatott. Aligha van ember a földkerekségen, aki a pályaíve alapján annyira kötődik a két országhoz és a rendező városhoz, mint Jaroslav Navrátil. Csapatunk támadója ugye cseh állampolgár, de hét éven át játszott Hollandiában a Heracles és a Go Ahead Eagles csapataiban, mígnem tavaly nyáron Magyarországra, Kisvárdára szerződött. Úgyhogy a cseh légiós különös szemmel figyelheti majd a mérkőzést, főként, ha hozzátesszük: élete párja holland.

„Az első gondolatom az volt, amikor kialakult a holland–cseh párosítás, hogy szülőhazám válogatottja bizony nehéz feladat előtt áll – mesélte Jaroslav Navrátil, aki az OTP Bank Liga előző idényében 28 mérkőzésen négy gólt szerzett. – A hollandok nagyon jól játszanak ezen az Európa-bajnokságon, mindhárom csoportmérkőzésüket megnyerték, akár öt-hat gólt is szerezhettek volna meccsenként. Emellett azért a csehek is jó futballt adtak elő, a skótok elleni teljesítményük kellemes meglepetést szolgáltatott, ahogyan a horvátok elleni is. Az angolokkal szemben már érezni lehetett, hogy megvan számukra a továbbjutás, miként azt is látni lehetett, hogy az angolok minden poszton klasszis futballistát tudnak felvonultatni, de a csehek második félidőben nyújtott teljesítménye akkor is megfelelő volt.”

A fotón: Jaroslav Navrátil és Wout Weghorst (jobbra) közös gólöröme a holland Heracles csapatában


Minthogy Navrátil cseh, de hosszú éveket töltött Hollandiában, esélyes, hogy mindkét válogatottban van olyan játékos, aki barátja vagy csapattársa volt a szélsőnknek.

„A hollandok tizenkilences számú játékosa, Wout Weghorst két évig a csapattársam volt a Heraclesben – árulta el Navrátil. – Igaz, manapság már nem tartjuk a kapcsolatot napi szinten, de mindig is tudtam róla, hogy nagyon céltudatos játékos, aki szépen építette fel a karrierjét, jól megérdemli, hogy most ott van a válogatottban. Az sem véletlen, hogy a Wolfsburg játékosaként húsz gólt szerzett a német Bundesliga előző idényében, amivel Bajnokok Ligáját érő szerepléshez segítette csapatát.”

No, de vajon milyen lesz a hangulat vasárnap Navrátiléknál? Külön szobában fogja-e nézni a mérkőzést a cseh apa és a holland édesanya?

„Legalább annyira kötődöm a holland futballhoz, mint a csehhez, a holland iskolában építettem fel a karrierem, tetszik és közel is áll a szívemhez az a sok rövid passzra épülő stílus, amit jelenleg játszik a válogatott. Úgyhogy nem lesz otthon veszekedés, nekem is az a meglátásom, hogy a hollandok a százszázalékos favoritjai a meccsnek, ezt a meccset biztosan megnyerik, utána akár a döntőig is menetelhetnek. Hollandiában legalábbis ez az elvárás a jól sikerült csoportkör után.”

Azt még nem tudni, hogy a hollandok meddig jutnak, de azt igen, hogy a budapesti Puskás Arénában a vasárnapi lesz az utolsó meccs ezen az Európa-bajnokságon.


Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló