Centerduplával három pont

2023-07-31 00:20:35
Kisvárda FC

A kupagyőztes ellen szereztük meg 2023 első idegenbeli győzelmét. HELYSZÍNI BESZÁMOLÓ

„Köszönjük, hogy belementek a pályaválasztói jog felcserélésébe” – fogadta küldöttségünket a parkolónál szolgáló biztonsági őr, és egyébként is nagyon barátságos volt a hangulat, szívélyesen üdvözölték egymást a vasárnap esti bajnoki nyitányon szemben álló felek Zalaegerszegen.

A nagyobb baj az volt, hogy ekkorra már leszakadt az ég, tengerré változott a bejárat előtti parkoló, a pályát mustráló kisvárdai játékosok a kispad alatt rekedtek, a bemelegítéskor pedig egy, a játékoskijáróhoz kihelyezett raklapon keresztül lehetett megközelíteni a pályát. Minthogy Zalában az utóbbi években a nyári időszakban volt rá példa, hogy elmaradt vagy éppen félbeszakadt egy-egy meccs a szélsőséges időjárási viszonyok miatt, félő volt, hogy hiába tettük meg a leghosszabb távolságot, ami ránk várhat NB I-es meccsre utazva, összesen 1060 kilométert. Aztán kisütött a nap, a tócsák is eltűntek (az épület előtt a tűzoltók szivattyúzták ki onnan), és bár vizes maradt a pálya, lehetett rajta játszani.

Kisvárdai oldalon újabb hiányzót jegyezhettünk fel, Driton Camajnak ugyanis kiújult a válogatott meccsen összeszedett hasfalsérülése, a helyén Milos Szpaszics kezdett. És milyen jól! A kezdeti zalai rohamokat átvészelve, a 26. születésnapját szombaton ünneplő támadó megiramodott a bal oldalon, beadásából pedig Jasmin Mesanovic szerezte meg a vezetést. Bosnyák válogatott támadónk az előszezonban nem talált be, így a legjobbkorra időzítette gólját – majd a másodikat is, amelyet a Czékus Ádám, Branimir Cipetic összjáték előzött. Éppen e két játékos személyében avattunk újoncot a kezdő tizenegyben.

A ZTE elsősorban Mim Gergely révén kezdte el magát aktivizálni, majd Danijel Petkovics Eduvie Ikoba fejese után védett nagyot. A szünet előtt lezárhattuk volna a meccset, Szpaszics egyedül ugrott ki, de Senkó Zsombor kapus lábát találta el. Négy perc volt az első félidő végén a hosszabbítás, és bár nyomott a kupagyőztes, sikerült megtartani a kétgólos előnyt.

A szünetben ötöt cserélt Boér Gábor, jöttek azok, akik kimaradtak az Eszék elleni Európa-konferencialiga-selejtező mérkőzés után. Fokozta a nyomást a házigazda, de igazán komoly helyzete talán csak egy akadt, amikor Huszti András beadásáról középen ketten is éppenhogy lemaradtak, illetve megúsztunk két veszélyes helyről járó szabadrúgást. A hajrában Körmendi Kevin személyében újabb újoncot avattunk, neki azért is különös lehetett ez a meccs, mert zalaegerszegi születésű és nevelésű futballista.

Idegenbeli győzelemmel kezdtünk tehát, csakúgy, mint két éve. Akkor a bajnok Ferencvárost vertük meg 2–1-re, most ugye a kupagyőztest. A 2023-as naptári évben először győztünk idegenben, de a lényeget Kósa Jenő csapatorvos fogalmazta meg a lefújás után: „Már csak harminchét pont kell a bennmaradáshoz...”


OTP BANK LIGA: 1. FORDULÓ

ZALAEGERSZEGI TE FC–KISVÁRDA MASTER GOOD 0–2 (0–2)

Zalaegerszeg, ZTE Aréna, 2314 néző, v.: Andó-Szabó (Tóth V., Georgiou)

ZTE: Senkó – Lesjak (Huszti A., a szünetben), Mocsi, Csóka D., Bedi (Gergényi, a szünetben) – Soltész I., Szankovics (Tajti M., a szünetben) – Mim, Németh D. (Klausz M., a szünetben), Ubochioma (Sajbán Máté, a szünetben) – Ikoba. Vezetőedző: Boér Gábor

KISVÁRDA: Petkovics – D. Kovacic, Jovicic, Széles – Cipetic, Lucas, Ötvös (Körmendi, 79.), Vida K. (Alic, 90.) – Czékus (Navrátil, 54.), Mesanovic (Makowski, 90.), Szpaszics (Ilievszki, 90.). Vezetőedző: Nilos Kruscsics

Gólszerző: Mesanovic (0–1) a 7., Mesanovic (0–2) a 15. percben


A gólok története

7. perc: Dominik Kovacic indította ballal a bal oldalon Szpaszicsot, aki középre gurított, Mesanovic ballal 12 méterről lőtt, a labda a becsúszó Csóka Dániel lábáról az ellentétes irányba mozduló Senkó mellett a jobb alsó sarokban kötött ki, 0–1.

15. perc: Czékus csapta be a jobb oldalon Csóka Dánielt, majd Cipetichez játszott, akit a tizenhatoson belülre érve már nem mertek bántani, az ötös sarkáról középre gurított, Mesanovic pedig három méterről ballal a kapu közepébe lőtte a labdát, 0–2.


Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló