Usain Bolttal egy mezőnyben

2021-01-28 17:13:56
VLA

Az akadémiánkon dolgozó erőnléti edzőnek közeli versenyzői élményei vannak a világ leggyorsabb emberéről.

A későbbi nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok, a 100 (9.58 másodperc) és a 200 méteres (19.19) síkfutás mai napig világcsúcstartója, a jamaicai Usain Bolt életében akkor járt először Európában, amikor húsz évvel ezelőtt részt vett a Debrecenben rendezett ifjúsági atlétikai világbajnokságon.

Hogy mi közünk nekünk ehhez?

Pusztán csak annyi, hogy a Várda Labdarúgó Akadémián erőnléti edzőként dolgozó Vas Dávid azon a világbajnokságon ugyancsak résztvevő volt, és bár nem egy futamban versenyzett Bolttal, de egymást váltva biztos, hogy találkoztak egymással. A Magyar Nemzet napilap sorozatában (amelyben olyan magyar sportolókról írnak, akiknek közvetlen élményük van világsztárok elleni küzdelmekről) elevenítették fel ezt a 2001-es eseményt, amelyben megszólalt erőnléti edzőnk, a korábbi válogatott sprinter, Vas Dávid is.

„Nézegettük a ranglistákat, elsősorban az amerikai Jonathan Wade-re és a trinidadi Darrel Brownra figyeltünk, akinek százon már 10,24 másodperces ideje volt, de Boltról még nem hallottunk – mesélte a Magyar Nemzetben megjelent cikkben Vas Dávid, aki szintén 200-on futott Debrecenben. – Mivel engem a hetes előfutamba osztottak be, Boltot pedig a nyolcasba, biztos, hogy a call-roomban együtt várakoztunk, mert ott két-három futam versenyzőit terelték össze. Az is lehet, hogy egymás mellett ültünk, de nincs konkrét emlékem róla.

Vas Dávidnak nem volt szerencséje, az egyéni legjobbja ellenére (22,33) is mindössze két századdal lemaradt az elődöntőről, Bolt viszont megnyerte az előfutamát, noha annak esélyese a már említett Darrel Brown volt. Az elődöntőben Bolt 21,73-ot repesztett, ám az egyéni csúcs nem volt elég a döntőbe jutáshoz, ötödik lett a futamban és kiesett – írta a Magyar Nemzet a versenyről.


A borítófotón: Usain Bolt 14 évesen, Debrecenben

Belső fotón: A korábbi válogatott atléta, Vas Dávid manapság, Kisvárdán


next match
Paksi FC
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-04-23 20:00
Mol Magyar Kupa, elődöntő
day
hour
minute
second
still to go before the start
Latest match
Ferencvárosi TC
0-0
0-0
Kisvárda Master Good
Budapest, Groupama Aréna
2024-04-20 17:00
OTP Bank Liga, 29. forduló