A határaikat feszegették

2020-07-15 11:50:05
Kisvárda FC

Orvosi vizsgálaton és alapos fizikai teszten estek át játékosaink.

A szerda vérvétellel kezdődött játékosaink számára, majd fizikai felmérésen vettek részt. Utóbbit Vas Dávid, az akadémián dolgozó erőnléti edző irányította. A stadionban található helyiségbe toppanva annyit láttunk, hogy játékosaink futópadon, maszkkal felszerelkezve és mindenféle zsinórok társaságában „tapossák” a futópadot.

„Úgynevezett spiroergometriás mérést végzünk a sportolókon – beszélt a rehabilitációs központunkban történtekről Vas Dávid, akinek munkáját Bodnár László, a felnőtt csapat fitneszedzője is segítette. – Ez abból áll, hogy miközben kétpercenként fokozódik az iram a futópadon, a játékosoknak a határaikat kell feszegetniük, és úgymond a végletekig kell futniuk. Ezáltal meg tudjuk állapítani a maximális oxigénfelvételüket és az anereob küszöbüket, látjuk, hogy mennyi a maximális pulzusszám, amit elérnek. Ezek alapján megállapítható, hogy regenerációs időszakban milyen intenzitással kell végezniük a gyakorlatokat, milyen csoportokat kell kialakítani az egyes adatok szerint. Látjuk azt is, hogy milyen adatok mellett érik el a savasodást, azt is meg lehet állapítani a savasodást kezdetét követő futóteljesítményből, hogy mekkora küzdőképességgel rendelkezik az adott sportoló, mennyire tud úgymond szenvedni. A mérések ciklikus ismétlésével a küszöbökön lehet és célszerű is változtatni. A másik vizsgálat testanalízisből állt, a gép segítségével látjuk a sportolók testzsírszázalékát, izomtömegét, a testben lévő víz mennyiségét, amelyek alapján tudjuk megmondani, fizikálisan milyen állapotban is van a játékos, esetleg fogynia vagy izmosodnia kell. A visszacsatolás itt is fontos, ezt a mérést háromhetente szoktuk elvégezni, mert akkor már lehet a változásokat tapasztalni. Az adatok alapján a megfelelő fizikai állapot eléréséhez az étkezésbe vagy az edzésmunka minőségébe lehet belenyúlni.”

A szerdán elvégzett mérések nem kevés adatot eredményeznek, amelyeken az erőnléti edző külön is bejelöli a zónákat és a küszöbök, és így továbbítja azokat a szakmai stábnak.


Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló