Megyei derbi – még a másik oldalról

2020-05-17 09:06:35
Kisvárda FC

Hat éve ezen a napon történt: Védőnk a rivális csapat tagjaként ünnepelhetett feljutást a Várkertben.

A 2013-2014-es bajnoki idényben az NB II-ben hosszú idő után újra két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csapat szerepelt. A Nyíregyháza Spartacus szinte állandó szereplője volt a másodosztálynak, és a Kisvárda Master Good 2013-as feljutásával megyebeli riválist is kapott. A két csapat ellentétes célokért küzdött, a jó rajtot vett, kezdettől az élen álló Szpari a feljutásért, az újoncok kezdeti lendületét elveszítő Kisvárda pedig a bennmaradásért.

Egyik csapat ügyét sem szolgálta, hogy a tavasz derekán mindketten komoly nyeretlenségi sorozatba kerültek. Amikor napra pontosan hat évvel ezelőtt, 2014. május 17-én megvívták egymással a megyei rangadót, a Nyíregyháza március 28-a, a Kisvárda április 5-e óta nem nyert mérkőzést. Pedig a listavezető Szpari többször is úgy lépett pályára, hogy matematikailag biztosíthatta volna a feljutását, aminek Kisvárdán is nagyon szurkoltak, hátha ez esetben könnyebben pontot lehetne szerezni az esélyesebb rivális ellen a Várkertben megvívandó derbin. Az eggyel korábbi játéknapon a Nyíregyháza már 2–0-ra vezetett a Siófok ellen, ha marad a hazai siker, akkor feljutó a Szpari, ám a Balaton-partiak a hajrában kiegyenlítettek (2–2), így a megyeszékhelyiek a következő játéknapon, Kisvárdán akarták feltenni az i-re a pontot.

A fotón: Rubus Tamás – azokban az időkben


„A nagy esőzés miatt felázott talajon léptünk pályára, ez megmaradt bennem – emlékezett a történtekre Rubus Tamás, aki akkor még a Nyíregyháza játékosa volt, de 2019 nyara óta csapatunkat erősíti. – No, meg arra is, hogy Bajzát Peti korai góljával nyertünk, ami akkor a feljutást jelentette a számunkra. Emlékszem a kisvárdaiak csatárára, Myke-ra, aki roppant kellemetlen ellenfél volt, sok problémát okozott nekünk, de megúsztuk kapott ól nélkül. A korábbi meccseken rossz passzban voltunk, hat, nyeretlenül megvívott forduló volt mögöttünk. A kisvárdai győzelemtől számítva viszont csak az volt a kérdés, hogy bajnokként vagy második helyezettként jutunk-e fel, és végül összejött az elsőség is.”

Rubus Tamásnak az volt az első nyíregyházi éve, tehát hasonló korszakot élt meg akkor, mint most Kisvárdán. Az nyilván buta kérdés, hogy gondolta-e volna akkor, hogy egyszer várdai futballista lesz, de a 2014-es várkerti körülményeket talán vissza tudja idézni.

„Korántsem voltak olyanok a lehetőségek, mint manapság, átlagos NB II-es sporttelep volt a kisvárdai, kicsit szűkös vendégöltözővel – beszélt az első benyomásokról a belső védő. – Akkor jártam először Kisvárdán, tényleg nem gondoltam volna, hogy egyszer majd itt leszek otthon. Az élet útjai azonban kifürkészhetetlenek, és így, közel egy év elteltével nyugodtan kijelenthetem, jó döntést hoztam akkor, amikor a Nyíregyházával történt szerződésbontás után ide igazoltam. Jó közösségnek lehetek a tagja, megkedveltem a klubot is, bízom benne, hogy elérjük a céljainkat. Hat évvel ezelőtt a Kisvárda kárára ünnepelhettünk feljutást, aztán két éve a Kisvárda jutott fel úgy, hogy a Nyíregyházával lemaradtunk az NB I-ről. Ez akkor meglepő volt, már csak azért is, mert addig a Szpari számított a megye elsőszámú klubjának.”

Rubus Tamás korábban egyszer lehetett feljutó csapat tagja, amikor a Békéscsabával az NB III-ból a másodosztályba került úgy, hogy 18 évesen végigjátszotta a szezont. Nagyon bízik benne, hogy a mostani idény után abba a rubrikába húzhat újabb strigulát, amelyben a kivívott bennmaradásokat számlálja.

A fotón: A hat évvel ezelőtti mérkőzésen a Nyíregyháza bebiztosította feljutását, a Kisvárda viszont a kiesés közelébe került – Lucsánszky Tamás, a Szpari vezetőedzője a hazai játékosokat vigasztalja


2014. MÁJUS 17.

2013-2014-ES IDÉNY, MERKANTIL BANK LIGA (NB II), 28. FORDULÓ

KISVÁRDA MASTER GOOD–NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 0–1 (0–1)

Várkert, 2550 néző, v.: Veizer

Kisvárda: Nacsa – Kornutjak, Hegedűs T., Mboussi, Molnár R. – Bognár Zs. (Brankovics, 62.) – Miskolczi (Bouard Ramos, 69.), Farkas Márton, Üveges (Irhás, 75.), Fodor A. – Pavlov. Szakmai igazgató: Révész Attila

Nyíregyháza: Balogh J. – Szokol, Rubus, Gengeliczki, Jánvári – Csordás Sz., Paku (Huszák, 89.) – Pákolicz (Kákonyi, 62.), Sándor I., Rezes – Bajzát. Vezetőedző: Lucsánszky Tamás

Gól: Bajzát (0–1) a 4. percben

A mérkőzés összefoglalója megtekinthető itt:Holnapi emlékünk: Bányászcsapat a vendégségben


Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló