Rosszabb lábbal a rossz kapuba

2020-04-29 10:26:17
Kisvárda FC

Két éve ezen a napon történt: A más a megyei riválisnál játszó egykori futballistánk egyenlített.

Négy ponttal tért haza a Csákvár központú turnéjáról (a csapat Csákváron szállt meg a 2018. április 22-én a Budaörs ellen Tatabányán, majd 25-én, Csákváron játszott mérkőzések ideje alatt) a Kisvárda Master Good, ami után a 2017-2018-as NB II-es bajnokságban magabiztosan őrizte második helyét. A zord tavaszelő miatt elhalasztott meccseket ekkora minden csapat bepótolta, a kiegyenesedett tabella pedig azt mutatta, hogy a Kisvárda előnye a feljutást ostromló csapatokkal, vagyis a harmadik Békéscsabával és a negyedik Nyíregyháza Spartacusszal szemben egyaránt 12 pont.

Ma két éve, 2018. április 29-én játszották a 32. fordulót, a Kisvárda az egyik fő rivális Nyíregyházát fogadta. A megyei ellenlábas számára az utolsó esély kínálkozott arra, ahogy a második helyezett nyomába érjen. Azon a napon kitört a kánikula, ráadásul a női kézilabdázók Dunaújváros elleni mérkőzését kikerülve kora délután, 15.30-kor kezdődött a találkozó.

A nyíregyházi csapatban a korábbi kisvárdai játékosok közül helyet kapott Fodor Ferenc, Csilus Tamás és Farkas Márk is. Utóbbi kettő gólt is szerzett, de vendégoldalon csak Csilus gólja váltott ki örömöt. Az volt a második nyíregyházi találat (az éppen Farkas Márk beadása után leadott távoli lövés Vári Barnabás talpán irányt változtatva került a hálóba), így szünetben a Szpari vezetett 2–0-ra. A második félidőben hamar jött a szépítés Horváth Zoltán révén, az egyenlítésre azonban a hajráig kellett várni. Akkor korábbi játékosunk, Farkas Márk egy balszerencsés mozdulat következtében a saját kapujába talált.

A fotón: Az egyenlítést követően kitört az öröm a kisvárdai oldalon

Fotók: Nyulak Nikoletta


„A mi jobb oldalunkon futott a kisvárdai támadás, a középre lőtt labdát talán ki is engedhettem volna, de úgy döntöttem, hogy felszabadítok, és sajnos a rosszabbik, vagyis a jobb lábammal rosszul találtam el a labdát, ami a lábamról leperdülve a saját kapunkba jutott – idézte fel két év távlatából a történteket Farkas Márk, aki 2015 tavaszán játszott Kisvárdán, onnan igazolt Nyíregyházára. – Ha azt mondanám, hogy a lövés pillanatában az egyenetlen talajon felpattant a labda, az magyarázkodásnak tűnne, nem is erre fogom a történteket. Valóban, az a mérkőzés jelentette az utolsó igazi esélyt arra, hogy befogjuk a Kisvárdát, utóbb persze kiderült, hogy akkor sem értük volna utol a megyei riválist, ha megnyerjük a szabolcsi derbit. Ettől függetlenül sajnálom, hogy a hibám miatt alakult kettő kettes döntetlenre az a mérkőzés.”

Bognár Zsolt, Erős Gábor, Graszl Károly, Eszlátyi István, Cseri Tamás, Fazakas Géza vagy éppen Kulcsár Kornél mellett Farkas Márk is azon játékosok közé tartozott, akik a nyugati határszélről igazoltak Kisvárdára.

„Gyirmótról a Haladáshoz vezetett az utam, ott éppen a kisvárdai akadémia jelenlegi szakmai vezetője, Szentes Lázár volt az edzőm – emlékezett a váltás körülményeire Farkas Márk. – A téli szünetben közölték velem, hogy nem tudnak számomra több játékidőt biztosítani, kereshetek magamnak csapatot. Én egyébként miskolci vagyok, közelebb akartam költözni a régióhoz, ezért azt sem bántam, hogy az NB III-ba igazolok, kapóra jött a kisvárdaiak megkeresése. A csapat a feljutásért küzdött, a Putnokkal vívtunk nagy csatát, amit sikeresen abszolváltunk. Révész Attila szakmai igazgatóval már megegyeztem a folytatásról, hogy maradok az NB II-ben is, amikor a felkészülés elején megsérültem, nem tudtam edzeni. Felajánlotta, hogy maradjak, de a posztomra már igazolt két fiatalt, emiatt inkább a távozás mellett döntöttem. Végül Nyíregyházára kerültem, ahol az NB III-ba kizárt csapathoz csatlakoztam, és a következő bajnokság végén ugyancsak a másodosztályba jutást ünnepelhettem.”

Farkas Márk egészen 2019. augusztus végéig volt a Spartacus futballistája, akkor szerződést bontottak vele, és mivel az átigazolási időszakból már csak néhány nap volt hátra, új csapatot már nem talált magának. Az NB III-as Sényőnél kezdett edzeni, de ahhoz, hogy amatőr státuszú játékos legyen, fél évet ki kellett hagynia.

„Pályafutásom leghosszabb, egyben egyik legkeményebb felkészülésén voltam túl, március elején nagyon jó volt végre csapatban szerepelni. A következő fordulóban szabadnaposak voltunk, majd lefújták a bajnoki folytatást. Ez az én szerencsém… – állapította meg szomorúan Farkas Márk, aki tehát nemcsak 2018. április 30-án volt peches. – A kisvárdai időkre viszont jó szívvel gondolok vissza, jó csapatban játszottam, több barátra is szert tettem.

A Várda–Szpari meccs döntetlenje után a két csapat közötti 12 pontos különbség tehát nem változott, a Vácot 1–0-ra legyőző Békéscsaba ugyan tíz pontra csökkentette a hátrányát, de nem árulunk el vele titkot, hogy a végkimenetel szempontjából ennek már nem nagyon volt jelentősége.

A fotón: A győzelemmel felérő döntetlen után a Várda-tábor már-már feljutást ünnepelhetett


2018. ÁPRILIS 28.

2017-2018-AS IDÉNY, MERKANTIL BANK LIGA (NB II), 32. FORDULÓ

KISVÁRDA MASTER GOOD–NYÍREGYHÁZA SPARTACUS 2–2 (0–2)

Kisvárda, 2160 néző, v.: Radványi (Farkas B., Máyer)

Kisvárda: Zöldesi – Oltean (Oláh G., 38.), Rjasko, Vári B. – Lucas – Hej (Lukács R., 81.), Melnik, Misic (Heffler N., 63.), Jánvári – Ilics, Horváth Z. Vezetőedző: Kondás Elemér

Nyíregyháza: Jova – Szokol, Fodor F., Pejovics, Farkas M. – Kártik, Csilus T. – Pekár (Gajdos, 75.), Kesztyűs (Holdampf, 57.), Rezes – Dragóner (Hornyák, 69.). Vezetőedző: Lucsánszky Tamás

Gól: Dragóner (0–1) a 22., Csilus T. (0–2) a 35., Horváth Z. (1–2) az 54., Farkas M. (öngól, 2–2) a 82. percben

A mérkőzés összefoglalója megtekinthető itt:A mérkőzés teljes felvétele megtekinthető itt:A borítófotón: A korábbi kisvárdai játékos, Farkas Márk (balra) Oláh Gergővel szemben fedezi a labdát


Holnapi emlékünk: Fölényes győzelem, feljutó hely, szomorúság


next match
Vasas FC
Kisvárda Master Good
Budapest,Illovszky Rudolf Stadion
2024-07-28 19:00
MerkantilBank Liga, 1. forduló
day
hour
minute
second
still to go before the start
Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló