Konzultáció a virtuális térben

2020-03-27 12:13:17
VLA

Az érzelmek széles palettáját élik most meg a sportolók – véli az akadémiai sportpszichológusunk.

A sportolók felkészítésében egyre nagyobb szerepe van a sportpszichológusoknak, éppen ezért akadémiánk már évek óta alkalmaz ilyen szakembert. Pólyán Edinának most egy újfajta helyzetet is kezelnie kell a játékosokkal együtt – lássuk, hogy ennek tudatában miből is áll a munkája!

„Kihívást jelent a számunkra az új helyzethez való alkalmazkodás– vágott bele a mondandójába a Várda LA alkalmazásában is dolgozó Pólyán Edina. – A kollégák nevében is mondhatom, kiemelkedően fontos az, hogy kapcsolatban legyünk a játékosokkal. Ezt olyan formában tudom én most megtenni, hogy az egyéni konzultációkat a virtuális térbe helyezem át. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy megkeresem a játékosokat, és heti egy vagy akár több alkalommal is beszélgetek velük. Ebben a helyzetben nem a mélyterápiának van itt az ideje, nem feltétlenül sportpszichológiai konzultációt folytatok, hanem sokkal inkább krízisintervenciós beavatkozásról van szó. Inkább rövidebb beszélgetésekre kerül sor, arra fókuszálva, hogy mik azok az erőforrások, amelyekkel át tudják vészelni ezt az időszakot. Teljesen természetes, hogy az érzelmek széles palettáját élik most meg a sportolók, hiszen éppen annak a lehetőségét vették el tőlük, ami a legnagyobb örömöt jelentette a számukra. Természetes az, hogy adott esetben csalódottak, dühösek és frusztráltak, szomorúak és aggódnak a jelenlegi helyzet, illetve a jövőjük miatt. Fontos, hogy tudják definiálni ezeket az érzéseket, mert ezzel tudunk dolgozni.”

A srácoknak nem kell iskolába és edzésre járniuk, de egyénileg kell tanulniuk és tréningezniük is. Mi a javaslat a napirend beosztására?

„A napi rutin fenntartásának fontosságát szoktam nekik hangsúlyozni, hogy ne feledjék el, ők ebben az átmeneti helyzetben is ugyanúgy diákok és sportolók is – felelte a sportpszichológus. – Fontos, hogy legyen kerete a napjuknak, próbáljanak meg ugyanabban az időpontban felébredni és ne nyújtsák el a lefekvés időpontját sem. Az elején jó bulinak tűnhet, hogy sokáig fent lehet lenni, mert másnap nem kell korán kelni, suliba és edzésre menni, de ha felborul az alvás-ébrenlét ciklus, akkor annak néhány napon belül megmutatkozhat a negatív hatása. Például ingerültebbé és lehangoltabbá válhatnak, kevésbé tudnak koncentrálni. Meg kell lennie a napirendi pontoknak, hogy mikor végzik el a házi feladatokat és koncentrálnak az iskolai tevékenységekre, mikor edzenek, és adott esetben milyen olyan tevékenységeket tudnak beilleszteni a mindennapokba, ami csökkentheti az unalom érzését.”

Az általánosságokon túl miben tud a sportpszichológus segítséget nyújtani a monotónia megtörésében?

„Létrehoztunk egy virtuális filmklubot. Egy mindenki által elérhető linkre minden héten feltöltünk egy-egy filmet, amik témájukat illetően a sporthoz kapcsolódnak. Így is növelni szeretnénk annak lehetőségét, hogy több csatornán keresztül tudjuk lekötni a figyelmüket, fenntartva ezzel a motivációjukat. A filmekkel kapcsolatban különböző kérdésekre kell majd válaszolniuk, tehát közösen dolgozzuk majd fel a filmet.”

A kialakult helyzetben mennyire sokasodott meg a szakember munkája? Meg tudnak nyílni a gyerekek, képesek elmondani a problémáikat?

„Biztos, hogy egyre több munkám lesz velük – véli az akadémiai sportpszichológus. – Azt gondolom, azok a gyerekek is jelentkezni fognak, akik eddig nem éltek az egyéni konzultáció lehetőségével. Remélhetőleg tudatosul majd bennük, hogy erre van lehetőségük, és engem nyugodtan kereshetnek, még így is, hogy fizikailag nem találkozunk. Egyesek rugalmasabbak, nyitottabbak a közös munkára és könnyebben eljutnak hozzám, másoknak ehhez több időre van szüksége, de mindenki előtt adott az egyéni konzultáció lehetősége. Mivel nem lehet tudni, hogy ennek a krízis helyzetnek mikor lesz vége, elérkezik majd az az idő, amikor egyre többen érzik szükségét annak, hogy valakivel beszélgethessenek a nehézségekről, arról, hogy adott esetben nagyon rosszul érzik magukat a bőrükben.”

Akiknek úgymond folyamatban lévő ügyeik voltak, azokkal most könnyebb vagy nehezebb? Hiszen az esetlegesen meglévő gondokra pluszként telepedik az újonnan kialakult helyzet.

„Az a tapasztalatom, hogy akikkel eddig beszélgettem valamilyen formában, nyitottak erre az új megoldásra. Velük már kialakult egy olyan kapcsolat, aminek a segítségével gördülékenyen túl tudunk jutni ezen az akadályon. Most nem kifejezetten a teljesítményszorongásról és a versenyhelyzetben megélt élményekről beszélgetünk, mert nem ennek van itt az ideje. Sokkal inkább arról, hogy a motivációt és a reményt fent kell tudni tartani, hogy ha túljutunk ezen az időszakon, minél könnyebben vissza tudjunk zökkeni a normális hétköznapokba. Azoknak a játékosoknak nehezebb, akik a négy fal közé vannak zárva, és nem tudják udvaron megvalósítani a labdás edzéseket. Amire jelen helyzetben szükség van, hogy a mindennapokban apró kapaszkodópontokat kell találni, ami lendületet tud adni ahhoz, hogy átvészeljük ezt a mindenki számára nehéz időszakot. A bizonytalanság az, ami a leginkább szorongáskeltő, pont azért, mert nem tudjuk befolyásolni, így olyan dolgokra érdemes fókuszálni, ami igazán rajtunk múlik.” – zárta szavait Pólyán Edina sport szakpszichológus.


Latest match
Paksi FC
2-1
1-0
Kisvárda Master Good
Paks, Paksi FC Stadion
2024-05-18 17:45
OTP Bank Liga, 33. forduló