Mint egy videojátékban

2020-04-04 10:16:16
Kisvárda FC

Öt éve ezen a napon történt: A nagy rangadó után kezdetét vette a nyolcmeccses küldetés – a gyógyszerész végzettségű belső védőnk emlékei.

„Április négy, kedves ünnepünk” – énekelte egy ország azokban a bizonyos években, utalva hazánk „felszabadítására”. Az öt évvel ezelőtt ezen a napon pályára lépő futballisták már nem vettek részt olyan általános iskolai ünnepségeken, amikor zengeni kellett ezt a dalt, de 2015. április 4-e valóban egyfajta ünnepnapnak számított Kisvárdán.

Nemcsak a húsvét előszobáját jelentő nagyszombat miatt, hanem mert azon a napon az NB III-ban a bajnoki címért hajtó futballcsapat legfőbb riválisa, a Putnok otthonában lépett pályára. Az előző évben a másodosztálytól búcsút vett várdaiak azonnal vissza akartak jutni az NB II-be, jól is szerepeltek, de a borsodi legénységben emberükre akadtak. A nagy rangadót megelőzően a Kisvárda Master Good legénységének ötven pontja volt (16 győzelem, két döntetlen és egy vereség mellett), a Putnoknak pedig 47 – vagyis egyetlen győzelem volt a távolság a felek között.

A fotón: Myke Bouard Ramos (10) fejpárbaját nemcsak Marko Milovac (balra) figyeli, hanem a kisvárdai érzelmű szurkolók a lelátóról


Az egy héttel korábban játszott kisvárdai mérkőzésen (6–0 a Tiszaújváros ellen) már mindenki a putnoki összecsapásról beszélt, a szurkolók szervezték az utazást, lehetett jelentkezni a különbuszokra. Meg is telt a putnoki Várady Béla Sportközpont egyik hosszanti oldali lelátója várdaiakkal, becslések szerint a mérkőzésen közzétett nézőszámnak (800) minimum a fele érkezett Kisvárdáról. Ennek ellenére az összecsapást a második félidő elején szerzett góllal a Putnok nyerte meg 1–0-ra, így még nyíltabbá vált a bajnoki címért folytatott harc.

„A hideg idő ellenére sokan szurkoltak nekünk a helyszínen, de nem tudtuk meghálálni a bizalmukat – emlékezett a napra pontosan öt évvel ezelőtt történtekre Kardos Norbert, aki Gyirmótról érkezve 2014 nyara és 2016 tele között két és fél évet töltött el Kisvárdán, az NB III-as esztendőben alapembernek számított, aztán sérülések akadályozták abban, hogy klubunknál kiteljesedjen a karrierje. – Emlékszem, semmi nem akart sikerülni, így elég lehangoló vereséget szenvedtünk. A meccs után lehajtott fejjel ültünk az öltözőben, és azt vártuk, hogy megkapjuk a magunkét Révész Attila szakmai igazgatótól. Erre a legnagyobb meglepetésünkre ő megőrizte a higgadtságát, és ha nem is dicsért meg bennünket, mondta, hogy nincs semmi baj, de kezdődik a nyolcmeccses küldetésünk, amely során már nem hibázhatunk. Mi meg nem is hibáztunk, ahogy megnyertünk egy meccset, Erős Gabival rendszeresen azon mosolyogtunk, hogy egy pályát megint túléltünk, jöhet a következő. Mint egy videojátékban…”

A fotón: Kardos Norbert (balra) nemcsak a rikító színű sárga cipőjével igyekezett kitűnni a mezőnyből


Kellett is oldani a feszültséget, mert a Putnok szívósan tapadt a Kisvárdára, sőt, három fordulóval a vége előtt, amikor csapatunk a Létavértes visszalépése miatt szabadnapos volt, a borsodiak át is vették a vezetést. Két hét múlva mégis bajnoki címet ünnepelhettünk – de az egy másik, a sorozatunkban szintén megénekelendő történet lesz.

Addig is maradjunk Kardos Norbertnél, akit a kisvárdai időszaka után azok a csapatok szerződtettek, amelyek bajnoki címre vágytak az NB III-ban. A belső védő négy éven belül három ilyen elsőséggel gazdagodott, 2015-ben ugye a Kisvárdával, 2017-ben a Kazincbarcikával, 2018-ban pedig a Tiszakécskével. Utóbbi gárdával még mindig az NB II-ben szerepelhetne, ha a télen – sajnálatos módon – nem gyorsulnak fel az események.

„Családi vállalkozásban patikákat üzemeltetünk, és édesanyám betegsége miatt úgy alakult, hogy nekem is be kellett lépnem a rendszerbe – mondta a gyógyszerész végzettségű, tehát dr. Kardos Norbert. – Mindez egy nappal az edzőtáborozás kezdete előtt derült ki, oda már nem utaztam el, és végül a megye egyes Törökszentmiklóshoz igazoltam, mert a mozgásra szükségem van, illetve ezekben a napokban csak lenne. A mostani helyzetben éjjel-nappal dolgozunk, most tudtam meg igazán, hogy mi is az a fáradtság, pedig futballistaként gyakran panaszkodtam ilyesmire. Úgyhogy több okból is szeretném, hogy véget érjen ez az egész, addig is intézem a patikáink adminisztrációját, olykor kint állok a pultban vagy éppen kenőcsöt kavarok ki.”

A fotón: A gólszerző Bene Attila (balra) kivonta magát a küzdelemből, Volodimir Kornutjak (2) pedig mintha megijedt volna Minczér Tibor belépőjétől


2015. ÁPRILIS 4.

2014-2015-ÖS IDÉNY, NB III TISZA-CSOPORT, 21. FORDULÓ

PUTNOK FC–KISVÁRDA MASTER GOOD 1–0 (0–0)

Putnok, 800 néző, v.: Kovács J. Z.

Putnok: Nótás – Zimányi A., Nyisalovits, Szemere, Süttő, Fehér B., Zimányi Á. (Tóth Sz., 90.), Kovács B. (Kádas, 86.), Horváth Sz., Madarász (Marcinaskó, 81.), Bene A. Edző: Koszta Péter

Kisvárda: Vasas G. – Szilvási Z. (Módis D., 75.), Kardos N., Kornutjak, Farkas Márk – Minczér, Erős G., Fodor A. – Nagy R. (Menougong, a szünetben), Milovac (Lucas, 81.), Bouard Ramos. Szakmai igazgató: Révész Attila

Gól: Bene A. (1–0) az 58. percben

A fotón: A Putnokon pályára lépő kisvárdai kezdőcsapat, balról: Fodor András, Marko Milovac, Volodimir Kornutjak, Nagy Róbert, Szilvási Zoltán, Minczér Tibor, Farkas Márk, Kardos Norbert, Myke Bouard Ramos, Vasas Gergő és Erős Gábor csapatkapitány


A borítófotón: Kardos Norbert (30) máig emlékszik, hogy azzal a vereséggel kezdetét vette a nyolcmeccses küldetés


Holnapi emlékünk: Ilyen gólt csak hokimeccseken látnak


Következő mérkőzés
Kisvárda Master Good
Ferencvárosi TC
Buapest, Groupama Aréna
2024-04-20 17:00
OTP Bank Liga, 29. forduló
nap
óra
perc
mp
van még hátra a kezdőrúgásig
Legutóbbi mérkőzés
Kisvárda Master Good
4-1
3-1
Újpest FC
Kisvárda, Várkerti Stadion
2024-04-13 14:30
OTP Bank Liga, 28. forduló