Kiállítástól kiállításig

2020-04-01 22:51:11
Kisvárda FC

Négy éve ezen a napon történt: Emberhátrányban betyárkodtunk a Bakonyban – VIDEÓ, FOTÓK

Különös a kapcsolata Ajka városával Lékai Somának. Korábbi kapusunk felnőtt pályafutása nyolc NB II-es mérkőzése közül háromszor is a bakonyi város legénysége ellen lépett pályára, kétszer is idegenben. A Vasas és a Kisvárda futballistájaként is négy-négy másodosztályú meccsen szereplő kapus bevetéseinek csaknem fele kötődik tehát Ajkához.

Például az is, amikor a kisvárdai csapatban bemutatkozott 2016. április 2-án, tehát éppen négy esztendeje. Ráadásul nem is akárhogyan, hiszen a mérkőzésen a tartalékok közé nevezték, de a huszadik percben már be is állt. Igaz, játékba csak újabb húsz perc múlva kellett avatkoznia.

A fotón: Így kezdődött, a tartaléknak nevezett Lékai Soma cipelte a bemelegítéshez szükséges labdákat


„A mérkőzés tizenkilencedik percében kiállították kapustársamat Ribánszki Lászlót, így a cseresorból előrelépve vetettek be – emlékezett a négy éve történtekre Lékai Soma. – Közben a kisvárdai szurkolók nehezményezték a játékvezetői ítéletet, emiatt húsz percig állt a játék, így volt időm bemelegíteni. Hogy az első labdaérintésemként nem a hálóból kellett kiszednem a labdát, azügyben a Fortuna mellém állt, hiszen a kiállítással együtt járó tizenhét méteres szabadrúgásból a lécet találták el az ajkaiak. Amennyire emlékszem, a meccs további részében bravúrokat nem kellett bemutatnom, volt néhány védésem, gólt nem is kaptam, mi viszont Erős Gábor révén büntetőből betaláltunk, így emberhátrányban játszva is megnyertük a mérkőzést.”

A fotón: Aztán a kapuba kellett állnia, és az első lövést a lécre „imádkozta”


Ezt követően Lékai Soma a kapuban ragadt további három meccsre, aztán hasonló okok miatt kellett átadnia a helyét, mint ahogyan szert tett rá – őt is kiállították.

„A következő két meccset megnyertük a Szigetszentmiklós és a Budaörs ellen, majd jött a Mezőkövesd elleni hazai bajnoki, amelyen engem is a tizenkilencedik percben állítottak ki egy tizenhatoson kívüli szabálytalanság miatt – váltott témát Lékai Soma. – Igaz, a kövesdi játékos, Heffler Norbert volt inkább szabálytalan velem szemben, de abban a szituációban a támadókat szokták védeni, így el kellett fogadni az ítéletet. Mindenesetre a mai szabályok alapján kiállítás már nem járna az ilyen szabálytalanságért. Mint utóbb kiderült, az volt az utolsó mérkőzésen, amelyen a kisvárdai kaput védtem, hiszen a helyemre kerülő, a hozzám hasonlóan a fiatalszabály kedvezményezettjének számító Ivancsics Alex jó teljesítményt nyújtott a továbbiakban.”

Sorozatunk arra is jó, hogy korábbi játékosaink azóta megtett életútjáról is számot adhassunk. Nos, a most 24 éves Lékai (a Veszprém csapatában szereplő klasszis kézilabdázó, Lékai Máté öccse) azóta több NB III-as csapatban is megfordult: Salgótarján, Szekszárd és Ózd után jelenleg a Putnok játékosa.

„Szekszárdon másfél évet húztam le, sokat is védtem, de úgy éreztem, váltásra van szükségem – vallotta be Lékai Soma. – Hoztam egy rossz döntést, tavaly nyáron Ózdra igazoltam, ahol néhány hét múlva tönkrement, és visszalépett a bajnokságtól a csapat. Igazolni csak a télen tudtam, a Putnok játékosa lettem, ahol a tavasszal két győztes meccsen debütáltam, mígnem jött a kényszerű szünet. Ugyan a jelenlegi kisvárdai keretből jószerivel már csak Lucas volt a csapattársam, de figyelem a csapat szereplését, és jó szívvel gondolok vissza az ott eltöltött másfél évre.”

A fotón: Munkában a kisvárdai védelem az ajkai mérkőzésen, elöl Papucsek Barna (15) harcol a korábbi válogatott Sowunmi Thomasszal, a kapu előterében Csilus Tamás (13), mögötte Délczeg Gergely


2016. ÁPRILIS 2.

NB II 2015-2016-OS IDÉNY, 21. FORDULÓ

FC AJKA–KISVÁRDA MASTER GOOD 0–1 (0–1)

Ajka, 300 néző, v.: Botló

Ajka: Gőcze – Horváth A., Jagodics B. (Kollega K., 72.), Zámbó B., Fodor M. – Major N. (Pál D., a szünetben), Melczer (Sóron, a szünetben) – Czár, Stieber A., Csehi T. – Sowunmi. Vezetőedző: Székely Tibor

Kisvárda: Ribánszki – Vári B., Izing, Papucsek, Csilus T. – Lucas, Bagi I. – Eszlátyi (Lékai, 21.), Erős G. (Molnár R., 78.), Cseri T. (Koszta, 87.) – Délczeg. Vezetőedző: Soós Imre

Gól: Erős G. (11-esből, 0–1) a 44. percben. Kiállítva: Ribánszki a 19. percben


A borítófotón: Az ajkai meccset Erős Gábor (balra) góljával nyerte meg a csapat, a kaput a kiállítás után Lékai Soma (jobbra) védte

Fotó: Nyulak Nikoletta


A mérkőzés összefoglalója itt megtekinthető:

Holnapi emlékünk: Amikor a megye egyben sem úgy sikerülnek a dolgok…


Következő mérkőzés
Ferencvárosi TC
Kisvárda Master Good
Buapest, Groupama Aréna
2024-04-20 17:00
OTP Bank Liga, 29. forduló
nap
óra
perc
mp
van még hátra a kezdőrúgásig
Legutóbbi mérkőzés
Kisvárda Master Good
4-1
3-1
Újpest FC
Kisvárda, Várkerti Stadion
2024-04-13 14:30
OTP Bank Liga, 28. forduló