Ha csak egy szoba is áll rendelkezésre

2020-03-23 15:52:07
VLA

Az erőnléti edző által kiadott egyéni edzésterveknek ezek az alapjai.

Egyéni edzésterveket kaptak utánpótláskorú játékosaink, miután a bajnokságokat a koronavírus-járvány terjedése miatt határozatlan ideig szüneteltetik, és csapatedzéseket sem szabad tartani. Mindez mit jelent a gyakorlatban, hogyan kérik számon a gyerekeken az elvégzett munkát?

„Igazodva az országban kihirdetett veszélyhelyzethez és az ebből eredő minisztériumi elvárásokhoz, az akadémia szakmai igazgatójától, Szentes Lázártól kapták a feladatot az egyes korosztályos vezető- és erőnléti edzők, hogy egyénekre szabott edzéstervet készítsünk erre az időszakra – mondta Vas Dávid, a Várda LA U19-es valamint a Kisvárda Master Good II megye egyes csapatának erőnléti edzője. – Általánosságban valamennyi korosztályra igaz volt, hogy a labdával végezhető, illetve az erőnléti munkának egymásra kell épülnie. Ami az erőnléti részt illeti, olyan gyakorlatokat kell adnunk a srácoknak, amelyek a legrosszabb esetben is elvégezhetők, tehát kijárási tilalom esetén akkor is, ha valakinek csak egy folyosó vagy egy szoba áll a rendelkezésre. Nyilván a kinti futás adja az alapot, de hangsúlyosak a saját testsúlyos gyakorlatok, amelyekkel a láb és a felsőtest is erősíthető. A periodizáció is fontos, vagyis az egyes napokon a versenyidőszaknak megfelelő terhelést kapják a játékosok. A visszacsatolás egyelőre úgy működik, hogy az adott korosztályoknál meglévő közösségi csoportokba küldik a videókat a fiatalok.”

A fotón: Vas Dávid (sapkában) útmutatásai alapján végzik az egyéni erőnléti munkát a fiatalok


Általánosságban elmondható, hogy az egyéni edzések nagyon hasznosak, de a játékoz szükséges erőnlétet a csapatban végzett gyakorlások adják meg. Mit tart a szakma és a szakirodalom, meddig őrizhető meg a futballhoz szükséges erőnlét pusztán egyéni gyakorlásokkal?

„A futással és más módon kifejtett egyéni gyakorlásokkal az erőnlét javítható, mivel átmenetileg nincs versenyidőszak, a meglévő hiányosságok fejleszthetőek is – válaszolt Vas Dávid. – Ugyan a vezetőedzők által kiadott programban labdás gyakorlások is szerepelnek, de ebben a helyzetben a labdaérintések száma, illetve a játékhelyzetekből adódó szituációk megléte szenvedhet csorbát. Ennek a rutinnak a visszaszerzése, csakis csapatedzések révén érhető el.”

Vas Dávidnak külön feladata is van – még ezekben a napokban is. Az akadémián belül meglévő tálent-, vagyis tehetségcsoport az ő korosztályaihoz tartozó tagjaival egyéni edzésmunkát is végez, ez elsősorban konditermi, illetve koordinációs részből áll.


Következő mérkőzés
Ferencvárosi TC
Kisvárda Master Good
Buapest, Groupama Aréna
2024-04-20 17:00
OTP Bank Liga, 29. forduló
nap
óra
perc
mp
van még hátra a kezdőrúgásig
Legutóbbi mérkőzés
Kisvárda Master Good
4-1
3-1
Újpest FC
Kisvárda, Várkerti Stadion
2024-04-13 14:30
OTP Bank Liga, 28. forduló